Euroskills-medaillewinnaars Jochem Molenaar (l) en Willem Stougie met hun vriendinnen Steffy Lemkes (l) en Carlijn Kok.
Euroskills-medaillewinnaars Jochem Molenaar (l) en Willem Stougie met hun vriendinnen Steffy Lemkes (l) en Carlijn Kok. (Foto: Esmeralda Wybrands)

Jonge hoveniers superblij met hun bronzen medaille

Samen kwamen ze voor Nederland uit op het onderdeel tuinaanleg bij de Europese Kampioenschappen voor beroepen, Euroskills 2018. En… ze wonnen een bronzen medaille! Willem Stougie en Jochem Molenaar (beiden 19) blikken terug op hun avontuur in Boedapest: "De eerste dag hadden we heel erg stress."

Alphen aan den Rijn / Aarlanderveen – Uit een kamertje in het Wellantcollege klinkt een vrolijk gelach en gepraat. Jochem Molenaar en Willem Stougie bereiden zich voor op een lezing die ze straks gaan geven aan oud-studenten. Onderwerp is hun deelname aan het EK. Zijn ze nerveus? "Nee, dat zijn ze nooit hoor", antwoorden de vriendinnen van de jongens, Carlijn en Steffy, in koor.

Nou ja, vooruit dan, stress hadden Jochem en Willem wél op de eerste dag van Euroskills, op 26 september in Boedapest. "Toen moesten we op het laatste moment nog heel veel planten." Gelukkig konden de heren goed met de spanning omgaan en leverden ze in tweeënhalve dag een tuin af die "helemaal af" was. Elk van de elf landenteams had voor het aanleggen van die tuin een dag voor aanvang van de wedstrijd dezelfde tekening gekregen. De dag erop volgden de materialen.


"Kijk, het klinkt raar", vertelt Alphenaar Willem, "maar het ging met name om je maatvoering. Je kon beter een lelijke tuin aanleggen, maar met de juiste maten, dan een tuin die er goed uitzag, maar die niet klopte." Gelukkig hoefden de jongens op beide punten niet in te leveren, en konden ze een tuin aanleveren die zowel qua maatvoering als uiterlijk dik in orde was.

"We hebben geen grove fouten gemaakt", vertelt de uit Aarlanderveen afkomstige Jochem. De jury was het daarmee eens en roemde de jongens om hun samenwerking, afwerking en nauwkeurigheid. Ze behaalden een prachtige derde plaats.


Een eerste plek was er voor de Noren, de Denen gingen er vandoor met het zilver. "We zagen op veel andere onderdelen van Euroskills de Russen er met de winst vandoor gaan. Zij trainen zo'n drie à vier jaar voor zo'n EK. Hier in Nederland gebeurt dat maar voor een paar maanden. Dus toen wij derde werden en de Russen vierde, waren we superblij!"

De hoveniers zijn afgelopen zomer afgestudeerd aan het Wellantcollege en hebben inmiddels beiden een eigen bedrijf, JM Hoveniers en Stougie Hoveniers. De medaillewinnaars zijn gepassioneerde hoveniers, beamen ook hun vriendinnen. Ze zitten vol toekomstplannen en kozen vol overtuiging hun vak. Jochem: "Dat wil ik ook andere mbo'ers meegeven: als je voor een vak kiest, ga er helemaal voor. Niet iedereen hoeft naar het hbo." Willem: " Zorg dat je kwaliteit aflevert, dat je je weet te onderscheiden. Dan komt het goed!"


Op televisie

Jonge hoveniers op televisie – Maandag 12 november om 22.15 uur op NPO3 zijn de jonge hoveniers Jochem en Willem te zien in het programma VakKing 2018. De serie volgt hen en andere MBO-studenten terwijl ze worden klaargestoomd voor de Europese Kampioenschappen Euroskills in Boedapest.

Meer berichten