Foto: Foto:

Leuke meiden

Sportpet door Theo van Egmond

"In the eight minute scored Georgia the first goal, one zero by number seventeen Natela Tsotseria!"
Omroeper Jan Vonk had het druk vorige week vanuit zijn uitkijkpost op het ARC-complex. De vaste ARC-speaker had de eer omroeper te zijn bij de interlandwedstrijden van meisjes onder 17. In totaal kondigde hij 22 keer in het Engels een doelpunt aan, elf keer voor Sweden (Zweden), negen keer voor The Netherlands en tweemaal voor Georgië. Namens Latvia (Letland) hoefde hij dat geen enkele keer te doen, het verloor achtereenvolgens met 11-0, 9-0 en 2-0. Beetje kansloos dus.

Ik kom nog even terug op het toch wel bijzondere evenement op sportpark Zegersloot. Op twee plaatsen in Nederland, naast Alphen ook 's-Gravenzande, werden kwalificatiewedstrijden gespeeld in poule 11 voor het Europees kampioenschap in mei in Bulgarije.

Maar liefst 44 landen trachtten zich in de afgelopen weken in diverse landen te plaatsen voor de volgende ronde, de zogenaamde elite round. Spanje en Duitsland waren hiervan vrijgesteld en gastland Bulgarije is automatisch geplaatst voor de titelstrijd. Nederland werd met zeven punten poulewinnaar en mag met de nummer twee verder. De winnaars en de nummers twee van de 11 poules gaan naar de volgende ronde, met Spanje en Duitsland daar dus bij. Ook voor de vier beste nummers drie is er daarin plaats, dus de kans is heel groot dat ook Georgië, dat als derde eindigde met een doelsaldo van 3-17, toch ook nog verder mag. Stelt allemaal niet zo veel voor derhalve.

Vanaf 23 november wordt in zeven poules van vier bepaald wie volgend jaar naar Bulgarije mag, dat zijn alleen de poulewinnaars van de eliteronde. Na een armetierige openingsavond en een zeer geslaagde zaterdag was dinsdag sprake van een heuse interlandsfeer. Er werd 's avonds gespeeld met licht aan en dan is het toch allemaal veel echter. Niet dat het met een man of vijfentwintig gierend druk was, maar toch. Voor de aandachtige toeschouwers was het best aardig.


De jeugdige vlotte scheidsrechters deden hun uiterste best, de assistentes met de vlag renden of hun leven er vanaf hing en de vierde vrouw vond zichzelf bijster interessant aan haar eigen tafel tussen de dug-outs. De acht ballen-jongens/meisjes hingen er met elk twee ballen verveeld bij achter de reclameborden en de stewards, dat zijn echte ARC'ers, en de ruime EHBO-bemanning bleven voornamelijk werkeloos.


Heel apart sfeertje tijdens de wedstrijden, die voor publiek niet interessant zijn als Holland niet speelt. Maar het was dermate leuk dat ik hoop dat ARC ook wedstrijden toegewezen krijgt in de volgende ronde. De club heeft er alles aan gedaan en verdient dat.

Meer berichten