Foto:

Lourdesgrot in Zevenhoven is bekend

Tv-programma 'Roderick zoekt licht'

door Rijk Huisman

"In het televisieprogramma 'Roderick zoekt licht' kreeg ik een unieke kans om over mijn geloof te vertellen", zegt Gerard van den Ham. "Het lukte om mijn zenuwen in bedwang te houden en de stress om te zetten in genieten."

Zevenhoven - De 71-jarige inwoner van Zevenhoven is door het bisdom Rotterdam voorgedragen om mee te werken aan de serie op NPO2. Bij de bisschop is het al jaren bekend hoe Gerard betrokken is bij veel aspecten van de Rooms-katholieke kerk.


"Van de Heilige Johannes Geboortekerk, aan de Noordeinde in Zevenhoven, ben ik al 26 jaar koster", vertelt hij. "Bij de kerk hoort de Lourdes grot, een namaak van de grot in het Franse Lourdes. De grot bestaat dit jaar 105 jaar en de viering in de buitenlucht om dit te gedenken trok zo'n 700 bezoekers."

Verering van Maria

Terwijl de kerken leeglopen, trekt zo'n viering veel bezoekers. "Dat vind ik heel bijzonder." De Lourdesgrot, die altijd toegankelijk is, heeft dan ook een ander imago dan een kerk. "Het doel is om Maria, de moeder van Jezus, te vereren en via haar tot God te bidden. Maar niet alleen om te bidden, ook om te danken voor het goeds dat we gekregen hebben."


Gerard legt het uit: "Mariaverering is emotie, je hebt de ruimte om jezelf te zijn en de rugzak die je meedraagt te legen. Verwacht geen wonderen als spectaculaire genezingen. De wonderen gebeuren ín je en innerlijk genezen is ook een wonder."


Gerard ziet het niet alleen als zijn rol om de grot netjes te houden, maar hij gaat ook in gesprek met bezoekers. "Dat kunnen ook groepen zijn, zowel mensen van katholieke huize als protestanten. Je hoeft niet Rooms te zijn om het bijzondere van de Mariagrot te ervaren."

Houvast aan geloof

Door de jaren heen heeft Gerard veel houvast ervaren aan zijn geloof. "Op de lagere school kon ik de letter R niet zeggen. Daar ben ik nogal mee gepest en het zorgde er ook voor dat ik een stil en zenuwachtig jongetje werd. Leren was moeilijk en zo kwam ik al jong in de tuinderij terecht." Hij kreeg zijn eigen kijk op alles wat groeit en bloeit. "Ik herkende er de schepping van God in. Als mensen kunnen we van alles, maar een aardappel o.i.d. laten groeien kunnen we niet. God geeft de zon en de regen die voor de groei zorgen."


In een tijd dat de Rooms-Katholieke kerk vooral negatief in de media komt, heeft Gerard er geen moeite mee om voor zijn geloof uit te komen en dit uit te dragen waar hij dat kan. "Ik ben er vol van en deel dit graag met anderen." Wie kaatst mag de bal verwachten en het gebeurt dan ook dat Gerard wordt aangesproken op de misstanden die binnen de kerk hebben plaats gevonden. "Daar oordeel ik niet over, uiteindelijk moet iedereen zichzelf verantwoorden."


De aflevering van 'Roderick zoekt licht' waar Gerard van den Ham aan meedeed, was afgelopen dinsdag 16 oktober. Kijk de uitzending terug via Uitzending gemist.

Meer berichten