Ria de Groot: "Traditioneel in Boskoop is ook de Luilakviering rond Pinksteren met het Luilakvoetbaltoernooi voor de jeugd als hoogtepunt."
Ria de Groot: "Traditioneel in Boskoop is ook de Luilakviering rond Pinksteren met het Luilakvoetbaltoernooi voor de jeugd als hoogtepunt." (Foto: )

Boskoop, een dorp met karakter

Stadsinterview

door Kaj Elhorst

Ria de Groot weet waar ze het over heeft als ze vertelt dat Boskopers echt karakter hebben en vaak dwarsliggers zijn. Zelf is zij afkomstig uit Den Haag, maar sinds enkele jaren is zij voorzitter van de Dorpsraad Boskoop en kent deze haarwoonplaats als geen ander.

Boskoop - En enthousiast kan zij vertellen over haar dorp dat weliswaar tot gemeente 'Alphen aan den Rijn' behoort, maar niet aan de Rijn ligt. Boskoop ligt aan de Gouwe en die waterweg zorgt door het drukke scheepvaartverkeer al voor genoeg problemen rondom de hefbrug. "Een tweede oeververbinding, in de vorm van een tunnel of aquaduct, zou een oplossing op de langere termijn betekenen. Voor het terugdringen van het verkeer over De Zijde wordt nu gezocht naar inpassing in het bestaande wegennet", zegt ze.

Boskoop heeft zijn eigenheid in de eerste plaats te danken aan de sierteelt, de kweek van bomen en andere planten. Daarmee is het dorp in de hele wereld bekend geworden. Het gaat dan om de planten en bomen, maar ook om het bijzondere landschap met z'n langgerekte percelen, ook wel slagen genoemd, doorsneden met sloten en vaarten. "Dat heeft Boskoop dus ook te bieden aan de gemeente als geheel: belangstelling, aantrekkingskracht", meent Ria. "De plantenteelt heeft het dorp getekend in de loop van vele jaren. In Oost-Boskoop woonden vroeger de meer bemiddelde kwekers. De prachtige, monumentale panden weerspiegelen dit. In West-Boskoop vestigden zich vanaf de jaren zestig de meeste nieuwkomers.

Bijzonder

"Het is hier prima voor een 'nieuwkomer' meent Ria. "Ik heb altijd het gevoel dat ik in een warm bad terecht ben gekomen. Zeker, Boskopers hebben karakter en zijn soms echte dwarsliggers maar je wordt hier ook vriendelijk en plezierig ontvangen. Dat geldt zeker voor mensen die hun handen uit de mouwen willen steken voor de gemeenschap en mee willen doen om het dorp levendig te houden en er hier iets moois van te maken."
"Dat gebeurt dan ook op veel gebieden. Er is een grote Carnavalsvereniging. De ledenaanwas gaat van generatie op generatie. Verder heeft het dorp een goed verenigingsleven, een goed lopende scouting, voetbalvereniging en sport- en muziekverenigingen."

"Jongeren doen dus volop mee aan het sociale leven hier. Ze willen ook graag in Boskoop blijven wonen mits er betaalbare woningen zijn en er voldoende nieuwe woningen worden gebouwd. De Dorpsraad pleit daar erg voor. We hebben onderwijs en andere voorzieningen genoeg, dus Boskoop is zeker aantrekkelijk voor jonge gezinnen."
"En dan is er die heerlijke, groene omgeving en de Gouwe. De groei van het Bentwoud waar je zo fijn kunt rondzwerven en waar mooie fietspaden zijn aangelegd. Kortom, Boskoop is als woonplek en als toeristische trekker een pareltje middenin het Groene Hart!"

Meer berichten