Foto: Foto:

Gedoe

Sportpet door Theo van Egmond

Aan alle voorwaarden van UEFA en KNVB, vermeld in duimendikke handboeken, was voldaan. Er stond een ambulance uit België klaar, het veld had een lengte van minimaal 100 en maximaal 105 meter en een breedte van minstens 64 en hoogstens 68 meter. De toeschouwerscapaciteit was zoals vereist ingeschat op 4350. De persruimte was ingericht, niemand had zich aangemeld, en het sponsorhome was ingericht als KNVB-ontvangstruimte, waar zoals afgesproken luxe broodjes, soep, koffie, thee en dranken (bleek alleen frisdrank) all-inclusive te verkrijgen waren voor degenen die een speciaal voor deze gelegenheid gefabriceerd pasje aan een oranje koord om hun nek hadden bungelen.

De doelnetten waren zoals verplicht was gesteld wit, spandoeken en vlaggen waren verwijderd en voor de reclameborden rond het veld waren andere geplaatst. Het moest immers tijdelijk een UEFA-stadionnetje zijn. De medische ruimte was ingericht en een UEFA-arts en een stadionarts hadden zich gemeld. Een dopingkamer was ingericht en de beveiligers hadden stellig de indruk dat de toeschouwers geen messen bij zich hadden, ook geen aardappelschilmesjes, geen vuurwerk en/of fakkels en evenmin stokken langer dan anderhalve meter. Vier volledig bepakte leden van de Alphense EHBO-vereniging hadden plaatsgenomen tussen de twee dug-outs in en de acht ballenjongens hadden plaatsgenomen achter de reclameborden.

Kortom, op het hoofdveld van ARC kon op woensdag 15.00 uur de interlandwedstrijd Letland-Zweden voor meisjes onder zeventien jaar uit poule 11 van het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap in Bulgarije beginnen. De arbitrage was in handen van een dametje uit Bosnië-Herzegowina. Ik vond het best wel een beetje triest. Twee keer twintig meisjes stonden met hun gezichten richting leeg ereterras en nagenoeg lege tribune te luisteren naar de volksliederen. Ik telde op dat moment dertien toeschouwers, waarvan drie bestuursleden van ARC en zes in blauwgeel gehulde Zweden. En woensdag om 15.00 uur, het is natuurlijk niet echt een dol tijdstip voor een interland.

Een wedstrijd werd het ook niet. De behendige Zweedse meiden lieten de Letse dames alle hoeken van het veld zien. Latvia-Sweden 0-11. Op hetzelfde tijdstip won Nederland in 's-Gravenzande met 16-0 van Georgië. Een stief kwartier na afloop liepen de speelster van beide landen alweer richting de bussen die hen naar hotel NH Atlantic in Den Haag zouden brengen. De officials verbleven in Best Western Plus Sir Winston Rijswijk. In dezelfde kleding als waarin ze gevoetbald hadden met als extra wel een jack. Zonder te douchen dus.

Zaterdag was bij Nederland-Letland (9-0) met ongeveer 450 toeschouwers wel sprake van een lekker sfeertje. Dinsdagavond werd ook nog Letland-Georgië gespeeld. Strak geregeld allemaal, ARC had het allemaal geweldig voor elkaar en zorgde ervoor dat de sfeer toch losjes bleef. Complimenten Leen en vooral Arry!

Meer berichten