Foto: Morvenna Goudkade

Vol gas tijdens de Week van het Werk

Maandag begint de Week van het Werk. Van 29 oktober tot en met 3 november staat werk en opleiding centraal. Van werk zoeken en vinden tot werk maken en aanbieden en opgeleid worden voor werk. En voor het eerst: van werk veranderen dichterbij huis. De Week van het Werk heeft als thema 'Alphen werkt dichtbij' en richt zich niet meer alleen op starters en mensen zonder baan. Bedrijven in Alphen zitten te springen om medewerkers. Ook voor jongeren met een beroepsopleiding zijn er veel kansen bij lokale ondernemingen. De ICT Challenge in de Esports Game Arena is een voorproefje.


ALPHEN aan den Rijn - Heb je een baan? Kom dan naar de Week van het Werk, voor een andere baan. De nieuwe insteek is misschien even wennen, maar werkenden zijn heel gewild bij de Week van het Werk. Vooral als ze buiten de regio werken en veel reistijd hebben. Met zoveel banen bij lokale bedrijven, is de jacht geopend op mensen mét werk die willen overstappen naar werk dichterbij huis.

"Vorig jaar organiseerden we nog een doordeweekse banenmarkt," zegt Bas de Lange. "Dit jaar houden we de Beurs van het Werk op zaterdag, in het stadhuis van Alphen. We willen iedereen de kans bieden om langs te komen." De Lange is bestuurslid en voorzitter van de commissie Arbeidsmarkt bij ondernemersvereniging VOA, een van de partners van de Week van het Werk. "Met zoveel banen in de eigen omgeving zijn mensen meer geneigd om over te stappen naar werk in de buurt. Er zijn dan wel vragen over risico's en verworven rechten. Wij willen overstappen gemakkelijker maken en bieden juridisch advies. Onder het motto 'solliciteren is een feestje' kan je tijdens de Beurs van het Werk kennismaken met bedrijven in Alphen."

Ook nieuw dit jaar zijn de bedrijfsbezoeken voor werkzoekenden, georganiseerd door Rijnvicus. Het leerwerkbedrijf, dat ontstaan is vanuit de oude Sociale Werkvoorziening Alphen, laat tijdens de Week van het Werk kandidaten kennismaken met bedrijven in gemeente Alphen. Een goede ontwikkeling, vindt wethouder Han de Jager. "Rijnvicus heeft samenwerking met bedrijven in de sectoren techniek, groen, bouw en horeca. Veel kandidaten van Rijnvicus komen vanuit een bijstandssituatie en hebben vaak een niet-Nederlandse achtergrond. Tijdens de Week van het Werk krijgen zij rondleidingen bij bedrijven met werkplekken en zien ze welke mogelijkheden er zijn."

De Jager heeft als wethouder zowel werk en inkomen als voortgezet onderwijs in portefeuille. Er is veel samenwerking met scholen en opleidingsinstituten. Onderwijs is dan ook de derde partner bij de Week van het Werk, naast bedrijfsleven en overheid.


Stef Smits van MBO Rijnland is enthousiast over de samenwerking. Hij is nauw betrokken bij de ICT Challenge, waaraan studenten van zijn school meedoen. Aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt is belangrijk en daarom voeren ICT-studenten tijdens een tweedaagse challenge opdrachten uit vanuit het bedrijfsleven.

"Voor onze studenten zijn er veel mooie kansen om in Alphen te gaan werken," zegt Smits. "ICT is een heel kansrijke studierichting. In alle denkbare sectoren is het van groot belang, in de zorg, in de boomkwekerij, bij de politie, in de zakelijke dienstverlening. Maar jongeren en bedrijven moeten elkaar wel weten te vinden."


ICT Challenge

Tijdens de tweedaagse ICT Challenge in de Esports Game Arena in Alphen gaan jongeren aan de slag voor het bedrijfsleven. De ICT Challenge wordt woensdag 31 oktober om 09.00 uur geopend door burgemeester Liesbeth Spies. Voor het volledige programma kijk op: www.deweekvanhetwerk.nl

Meer berichten