Het was de eerste keer dat honden op een plank de Zegerplas op gingen, maar het lijkt er op dat dit het begin is van een nieuwe sport!
Het was de eerste keer dat honden op een plank de Zegerplas op gingen, maar het lijkt er op dat dit het begin is van een nieuwe sport! (Foto: Hans Willering)

De hond mee op de SUP-plank

Een uniek project, honden die meevaren op een SUP-plank. SUP is Stand Up Paddling en is een nieuwe en populaire activiteit waar mensen al paddelend op een soort surfplank voortbewegen. In een bijzondere samenwerking tussen de Windsurf Vereniging Zegerplas en de vereniging De Alphense Hondenbezitter konden zondag baasjes met hun honden op SUP planken de Zegerplas op.

Alphen aan den Rijn - De belangstelling was heel groot. In vier rondes van een halfuur konden per ronde zes tot zeven honden met de SUP-plank mee. De SUP-trainers Essiena Uyttenbroek en Arjan Zwanenburg gaven vooraf een instructie aan de deelnemers. De honden waren opvallend rustig en bleven beheerst op de planken zitten, soms zelfs liggen, en keken nieuwsgierig om zich heen, zonder enig teken van angst.

Danique kijkt tevreden terug op haar rondgang op het water met haar hond Lola, een rottweiler van tien maanden. "Lola bleef heel rustig en leek toch echt te genieten."
Het idee om met de honden het water op te gaan had, naast leuke ontspanning, ook een serieuzer doel. Richard Deijs, voorzitter van De Alphense Hondenbezitter: "Het gebied rondom de Zegerplas wordt steeds drukker en wordt intensief gebruikt. Het is belangrijk dat verschillende partijen beter samenwerken en meer begrip voor elkaar krijgen."

Er komen veel wandelaars, ook met honden langs het clubhuis van de windsurfvereniging. Als de zeilen van de windsurfers dan op de grond klaarliggen, willen loslopende honden daar nog wel eens over heen lopen. Herman van Leeuwen, voorzitter van de windsurfvereniging: "Wij zijn grote hondenliefhebbers, maar zo komen er gaatjes in de zeilen en dat hebben we liever niet."

Meer berichten