Melissa: "Als ex-roker zijn er ogenblikken dat je zin in een sigaret blijft houden. Vanochtend heb ik geleerd dat zo'n moment gelukkig maar een paar minuten duurt. Je moet dan niet aan dat gevoel toegeven."
Melissa: "Als ex-roker zijn er ogenblikken dat je zin in een sigaret blijft houden. Vanochtend heb ik geleerd dat zo'n moment gelukkig maar een paar minuten duurt. Je moet dan niet aan dat gevoel toegeven." (Foto: )

Melissa: 'Ik wil mijn kinderen zien opgroeien'

Ja, ze is heel blij met de kans die ze krijgt om in het Stoptoberhuis van het roken af te komen. Die kans komt er niet meer voor de vader van haar jongste dochter Zoë, vertelt de Alphense Melissa (44). Hij overleed begin augustus aan longkanker, vijftig jaar jong. "Toen ik het verdriet van mijn dochter zag, wist ik: dit wil ik niet voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik moet nu echt stoppen met roken."

Alphen aan den Rijn - Het is de derde dag in het Stoptoberhuis. Melissa en 49 andere rokers hebben zich vijf dagen lang vrijwillig in een huis in Vinkeveen laten opsluiten. Samen gaan zij de strijd aan met hun rookverslaving. Daarbij krijgen de bewoners deskundige hulp en coaching. Zo zijn er artsen, psychologen en verslavingsdeskundigen. Ook is er volop afleiding in de vorm van sport en optredens.

"Gisteren had ik een moment van zwakte, was ik onrustig. Maar vandaag voel ik me goed." Melissa legt uit dat de intensieve begeleiding in het Stoptoberhuis echt werkt. Zij en haar medebewoners hebben al meetbaar profijt van hun tabakloze dagen in het huis. "Vanochtend moesten we weer in de koolmonoxidemeter blazen. We bliezen allemaal twee of drie. Een waarde van onder de zes is goed. Toen ik hier zondag kwam, blies ik 33. Daar doe je het voor!"


Zwangerschap

Melissa is er al jong bij met het roken. "Ik begon op mijn dertiende, om erbij te horen. Ik dacht dat het stoer was. Eerst rook je vijf of zes sigaretten per dag. Maar naarmate je ouder wordt, ga je steeds meer roken. Ik rookte tot afgelopen zondag een pakje per dag. Alleen toen ik zwanger was van mijn dochters heb ik beide keren niet gerookt. Dan heb je er alles voor over om een gezond kindje ter wereld te brengen."

Het roken komt plots in een ander daglicht te staan als in november Peter belt, de vader van Melissa's jongste dochter Zoë (16). Of ze langs willen komen. Peter – eveneens een verstokt roker – vertelt dat hij longkanker heeft en een intensief behandeltraject ingaat.


Uitgezaaide longkanker

Het is mei 2018. Zoë doet eindexamen. Vlak voor het examen staat voor haar vader een scan ingepland. Melissa: "'De uitslag komt wel na het examen', zei Peter. Toen dacht ik al: foute boel. En dat bleek inderdaad het geval. Helemaal uitgezaaid, niets meer aan te doen. Gelukkig heeft hij nog wel de diploma-uitreiking van Zoë meegemaakt. Die was op 6 juli. Op 6 augustus overleed Peter."

Op de uitvaartplechtigheid van Zoës vader krijgt Melissa het te kwaad. "Toen ik het verdriet van mijn dochter achter de kist zag, wist ik: dit wil ik niet voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik wil ze zien opgroeien. Ik besloot: voor mij geen sigaretten meer. Deze zomer stuurde ik een motivatiefilmpje in voor het Stoptoberhuis, waarna ik werd geselecteerd."

Melissa is in ieder geval enthousiast. "Hopelijk kan ik er straks helemaal zijn voor mijn dochters en kleinzoon. En voor mijn tweede kleinkind. Dat wordt in februari geboren!"


Stoptober

Tijdens Stoptober stopt u nooit alleen met roken. Ga naar stoptober.nl en krijg tips en steun op vele manieren. Doe ook mee en stop vanaf oktober!

Meer berichten