De makers van het biebje zijn Guido de Jongh (links) en Stijn Wallaart, beide leerlingen van Groene Hart Praktijkschool.
De makers van het biebje zijn Guido de Jongh (links) en Stijn Wallaart, beide leerlingen van Groene Hart Praktijkschool. (Foto: Wil Kamping)

'Wilde boekenkastjes' in Zoutmanstraat

Er komen steeds meer 'wilde boekenkastjes' in Alphen aan den Rijn. Deze minibiebs zijn te vinden op onverwachte plekken zoals in een winkelcentrum, naast een woonhuis of gewoon op een straathoek. Iedereen kan in de openbare minibiebs gratis boeken ruilen en achterlaten. Het waterdichte kastje op de hoek Zoutmanstraat en Watertorenpark is gemaakt door leerlingen van de Groene Hart Praktijkschool.

Alphen aan den Rijn - Wethouder Gert-Jan Schotanus, die maandag 24 september de minibieb officieel opende, hoopt dat veel mensen het nieuwe boekenstation weten te vinden. "Minibiebs geven boeken een meerwaarde", stelt de wethouder. "Misschien zien mensen de biebs wel als een cadeautje. Heel precies weet ik het niet maar deze minibieb is de achttiende of negentiende in onze gemeente. En het einde is nog niet in zicht."


Kinderzwerfboekstation

In de openbare minibieb aan de Zoutmanstraat komt ook een kinderzwerfboekstation. Kinderzwerfboeken bieden alle kinderen en hun ouders de mogelijkheid boeken mee naar huis te nemen om te lezen of voor te lezen. "Kinderen mogen de kinderboeken uit het biebje later zwerven en bijvoorbeeld achterlaten op school, in de bus, op de camping of bij een ander zwerfboekstation", vertelt Ingrid van Buren, ambassadeur van Kinderzwerfboek Alphen a/d Rijn.

"Op deze manier hebben veel meer kinderen plezier van hetzelfde boek. Kinderzwerfboeken zijn herkenbaar aan de sticker met code op de kaft. Met deze code kan via internet de zwerftocht van de boeken gevolgd worden. Kinderen vinden het spannend om te kijken hoeveel meters hun gelezen boeken hebben gemaakt en waar ze zijn aangeland. Het lezen onder kinderen ondervindt flinke concurrentie van de tablet. Het is niet makkelijk om daar verandering in te brengen. Kinderzwerfboeken helpen mee om kinderen te motiveren meer te lezen."


Leerlingen Praktijkschool

Guido de Jongh van de Praktijkschool heeft de deurtjes van het houten huisje voor het glas uitgefreesd en zijn klasgenoot Stijn Wallaart heeft zich ontfermd over de andere onderdelen. "Het was lastig precisiewerk en best veel zagen met al die losse onderdelen. De volgende bieb die we maken wordt nog mooier denk ik."


Initiatiefnemers en buurtbewoners Wendy van Andel en Hilda Melsen zijn tevreden met het resultaat. "Dit is een mooie en ook veilige plek voor de minibieb. Niet te dicht bij water en voor buurtbewoners makkelijk bereikbaar. Vooraf hebben we wel geflyerd in de buurt, niet iedereen wil een openbare minibieb voor zijn deur. Het project is ook duurzaam, waarom iets weggooien als je er iemand anders blij mee kan maken." Volgens van Andel kan het plaatsen van een minbieb leiden tot meer sociaal contact in de buurt. "Wat is er tegen om een praatje te maken tijdens het uitzoeken van de boeken?"

Meer informatie over minibiebs: www.minibieb.nl

Meer berichten