Norma Koorengevel is in 1963 geboren in 's Gravenhage – 'Dat vind ik echt leuker klinken dan Den Haag!'. Haar atelier is in het Metaheerhuisje in het Alphense centrum. FOTO: John Timmerman
Norma Koorengevel is in 1963 geboren in 's Gravenhage – 'Dat vind ik echt leuker klinken dan Den Haag!'. Haar atelier is in het Metaheerhuisje in het Alphense centrum. FOTO: John Timmerman (Foto: John Timmerman)

't Kunstobject van Norma Koorengevel

Aan de Aarkade 63 staat een bijzonder huisje. Het is het Metaheerhuisje, ook bekend als het Joodse Washuisje. Het inmiddels al ruim tweehonderd jaar oude pand heeft een bewogen geschiedenis achter zich. Sinds drie jaar fungeert het als atelier van beeldhouwer Norma Koorengevel. Te midden van de fraaie en diverse kunstwerken van Norma's hand, hangt daar een bijzonder intrigerend beeld, een kunstobject zonder titel.

Alphen aan den Rijn – Een witte vlag met daarop in grote rode letters 'Wij zijn OPEN', wappert uitnodigend aan de gevel van Norma's atelier. De kunstenares is net terug van vakantie. Een leuke en interessante rondreis door Nederland, onder andere langs veel musea die ze nog niet kende, vertelt ze enthousiast. "Voordat ik hier kwam, zat ik negen jaar antikraak in de Hooftstraat. Een leuke periode op een hele bijzondere plek. Inmiddels werk ik alweer een paar jaar hier in het Metaheerhuisje. Een hele eer dat ik hier mag zijn!"

Als klein meisje was Norma al creatief en veel met vormgeving bezig. De vele reizen met haar man inspireerden haar tot het maken van tekeningen. "Via tekenen, edelsmeden en werken in klei rolde ik in het beeldhouwen. Op het Beeldhouwcentrum Koudum (Friesland) ronde ik mijn praktische en theoretische vorming af."


Veranderend kunstwerk

Het intrigerende beeld van Norma dat in deze aflevering van 'Kunst in de regio' centraal staat, is een kunstobject aan de muur, gemaakt van roestvrij staal. Het heeft een vloeiende, vrije vorm die veel ruimte overlaat aan de verbeelding en het interpretatievermogen van de beschouwende kijker. Eigenlijk is het niet één beeld, maar een reeks verschillende beelden, opgeroepen door een vernuftig belichtingssysteem. "Het is leuk om te weten hoe het maakproces van zo'n object verloopt. Ik begin altijd met het ontwerp in papier. Als ik dan na zo'n 75 ontwerpen denk uiteindelijk het goede ontwerp te hebben gevonden, ga ik het op aluminiumkarton op de door mij gewenste grootte maken. Hierna gaat de constructeur het uitlaseren, dat krijg ik als pakketje terug en dan begint het afwerken tot dit resultaat."


Open als het vlaggetje hangt

Norma's atelier is niet alleen een plek waar wordt gebeeldhouwd. "Nee", lacht ze. "Er gebeurt hier veel meer! Er komen regelmatig groepjes werken, zoals een groepje ouderen die regelmatig 's middags komt beeldhouwen. Tegen 4 mei komen er altijd leerlingen van een plaatselijke school kijken wat er hier aan de hand is. Ook komen er passanten langs die iets over het Metaheerhuisje willen weten." Op de vraag op welke dagen belangstellenden haar atelier kunnen bezoeken, antwoordt de sympathieke kunstenaar: "Daar zijn geen vaste tijden voor. Als het vlaggetje hangt, ben ik open!"

Meer berichten