Alphense VERhaler Arjen Siebel: "Voor mij geen gebaande paden, in mijn filosofie loopt het buiten gebaande paden nooit dood."
Alphense VERhaler Arjen Siebel: "Voor mij geen gebaande paden, in mijn filosofie loopt het buiten gebaande paden nooit dood." (Foto: JAN OP 'T HOF)

De VERhaler vertelt vanuit z'n hart en uit het hoofd

Arjen Siebel heeft als verhalenverteller sinds 2013 vier theaterwaardige voorstellingen gebracht in Alphen. Drie maal in het Castellum en de laatste keer in Parkvilla. De meesterverteller, die zich de VERhaler noemt, brengt intieme voorstellingen in het klein tot serieuze theatervertellingen door het hele land.

Alphen aan den Rijn - "Het vertellen van verhalen is ooit begonnen na een cursus storytelling in 2009. Daarna werd ik 'aanstormend talent' bij het internationaal storytelling festival in Amsterdam. Zo rolde het verhalen vertellen door", vertelt Siebel. "De allereerste voorstelling in Castellum begon als een uitdaging, iets wat ik een keer in mijn leven wilde doen. Tot mijn verbazing mocht ik daarna nog twee keer terugkomen."


"Ik vertel vanuit mijn hart en uit mijn hoofd, zonder vooraf uitgeschreven tekst", zegt Siebel. "Verhalen ploppen op, bijvoorbeeld na een zin die iemand zegt, het lezen van een krantenbericht of gewoon op straat. Verhalen vertellen is geen cabaret of toneel, het past niet in een vakje. Ik speel ook graag op aparte locaties zoals in huiskamers, achtertuinen, buitenfestivals.
"Voor mij geen gebaande paden, in mijn filosofie loopt het buiten gebaande paden nooit dood. Eigenlijk ligt het vertellen van verhalen in ons allemaal besloten. Op verjaardagen vertellen mensen ook over vakanties en wat ze hebben meegemaakt", stelt Siebel. "Ik zie het als ambacht, een kunstvorm waarbij je mensen uit hun ritme kunt brengen, even prikkelen. Aan het eind van de voorstelling moet er iets zijn wat je aan het denken zet. Als dat lukt, is het voor mij een bonus."


BitterZoet

Dit jaar werkt Siebel aan een muzikale theatervertelling die 3 en en 4 januari 2019 in première gaat. BitterZoet wordt een ode aan de Nederlandse taal in liefdesliedjes met een verhaal als basis", vertelt Siebel. "Met muzikale ondersteuning van een viermens-band vol passie en een lach en een traan. Met bitter en met zoet dus, dat is BitterZoet. Ik heb dat nog nooit gedaan maar denk dat ik het wel kan."


Grote Mensenverhalen

Vanaf september dit jaar komt Siebel met wat oudere vertellingen in Parkvilla. "Het zijn grote mensenverhalen, ook voor tegen het slapen gaan. Luistergenoegens die altijd ergens raken aan iets van ons allemaal", vertelt Siebel.

"Elke maand op zondagmiddag drie kwartier om bij weg te zakken. Neem bijvoorbeeld het heldendom uit de voorstelling Kanjers & Klunzen. Waarbij al vertellend de vraag wordt gesteld hoe wij omgaan met helden. Als je heldendom zoekt, vind je het niet. En wanneer ben je een held? Het kan je gewoon overkomen denk ik. Als heldendom op je pad komt, doe je dan open?"


Op de bühne

De VERhaler staat van september tot december maar liefst vier keer op de bühne van het Filmhuis Parkvilla in wat heet een reeks 'Luistergenoegens on Stage'. Zondag 23 september om 13.30 uur: Kanjers &Klunzen. Zondag 14 oktober om 15.00 uur: Kijk! Daar vliegt de Hollander. Zondag 25 november om 15.00 uur: ADEMtocht. Zondag 16 december om 13.30 uur: Eindeloos de Tijd. Reserveren voor Luistergoenegens kan, maar hoeft niet.

Meer berichten