Burgemeester Liesbeth Spies, samen met notaris Wolterink, had een flinke klus aan het doorknippen van het lint. FOTO: Morvenna Goudkade
Burgemeester Liesbeth Spies, samen met notaris Wolterink, had een flinke klus aan het doorknippen van het lint. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

Nieuwe bestemming historisch pand

Linten doorknippen, daar is ze wel aan gewend, maar zo groot als afgelopen vrijdag zijn ze meestal niet. Burgemeester Liesbeth Spies moest met een buitenmodel schaar aan de slag om een gigantische strik door te knippen. De voormalige pastorie van de Martha-Stichting in Alphen heeft een nieuwe bestemming en werd feestelijk geopend. Het Rijksmonument is voortaan een notariskantoor.


ALPHEN AAN DEN RIJN – Limes Netwerk Notarissen is de nieuwe bewoner van het statige pand aan de rand van Park Rijnstroom. Het notariskantoor was na een reorganisatie op zoek naar nieuwe behuizing. Het historische onderkomen vervangt de kantoren in Hazerswoude-Rijndijk en het Hazeveld in Alphen.

De 'oude pastorie', zoals het monument te boek staat in Alphen, kent een bewogen geschiedenis. Het werd gebouwd in 1924 als directie/predikantswoning voor de Martha-Stichting, die weeshuizen exploiteerde. In Park Rijnstroom werden weeskinderen en voogdijkinderen opgevangen. Dat ging er volgens huidige maatstaven nogal hardhandig aan toe. Burgemeester Spies verwees er naar in haar speech: "Die verhalen over het weeshuis, je haren rezen te berge."


Johan Wolterink, notaris in het nieuwe pand, kent de verhalen ook. "Wat nu onze wachtkamer is, was vroeger een ruimte waar kinderen weleens werden opgesloten. Er zit nog een luikje in de deur."

De vele gasten bij de feestelijke opening, vooral zakenrelaties, keken intussen hun ogen uit. Architect Jeoffrey Bloemen prees bijzondere details aan de buitenzijde van het gebouw. "Ik denk dat die destijds niet eens op de bouwtekening hebben gestaan, maar dat de metselaar ze zelf heeft aangebracht. Absoluut puur vakwerk."


Het pand is gebouwd in de zogenaamde 'historiserende bouwstijl', waardoor het veel ouder lijkt dan het is. "Dat doen we nog steeds, kijk maar naar het stadshart," zei architect Bloemen.

De voormalige pastorie werd tot voor kort particulier bewoond, nadat de Martha-Stichting was ontbonden. Bijna niemand heeft het in die tijd kunnen bezoeken, ook burgemeester Spies niet, die is opgegroeid in Alphen. "Ik ben heel blij dat ik eindelijk eens naar binnen mag," aldus de burgemeester, die liet weten bijna-buurvrouw te zijn geweest van de pastorie. Nadat Johan Wolterink haar als eerste binnen noodde, konden alle aanwezigen het fraaie pand van binnen bezichtigen. Overigens zullen ook de gemeentelijke aktes voortaan hier passeren, want Limes Netwerk Notarissen is de huisnotaris van de gemeente Alphen.

Het publiek kan op zaterdag 3 november een kijkje nemen in het monumentale pand. Dan is er open huis.

 

Meer berichten