Op het grasveld achter het  Open Venster. Abdul doet balansoefeningen op de bal onder begeleiding van buurtsportcoaches Ton Bouman (links) en Robbin Hielkema (rechts).
Op het grasveld achter het Open Venster. Abdul doet balansoefeningen op de bal onder begeleiding van buurtsportcoaches Ton Bouman (links) en Robbin Hielkema (rechts). (Foto: Wil Kamping)

Open Venster Beweegt wekelijks

door Wil Kamping

Sport voor kwetsbare inwoners

Bezoekers van het Open Venster kunnen sinds kort sport- en beweegles volgen. In het inloophuis aan de Prins Bernhardlaan kunnen mensen zonder vaste verblijfplaats warm eten krijgen, douchen en hun kleren laten wassen. Wegens het succes van de eerste proefles, waarbij steeds meer deelnemers aanhaakten, staat er nu wekelijks beweegles op het programma.

Alphen aan de Rijn - De toegankelijke sportactiviteiten worden begeleid door buurtsportcoaches van Alphen Beweegt. Een organisatie die de kracht van sport en bewegen gebruikt om mensen te activeren meer te bewegen en bewust te maken van gezond gedrag. Buurtsportcoaches Ton Bouman en Robbin Hielkema willen zoveel mogelijk Alphenaren in beweging brengen.
"Iedereen is welkom tijdens deze sportles", licht Bouman toe. "Van (jong)volwassenen tot senioren. Kwetsbare inwoners hebben ook recht op sport. Het is een kwestie van contact leggen en voorstellen wat we kunnen gaan doen. Enthousiasme werkt vaak aanstekelijk."

Brede work-out

Robbin Hielkema haalt de sportspullen uit de tassen. "Ons aanbod is een combinatie van kracht, sport, spel en plezier. De activiteiten bestaan uit kracht- en circuittraining, balansoefeningen, basketballen, volleyballen. De work-out kan zowel in groepsverband als individueel zijn."

"We passen ons schema aan de interesse van de deelnemers aan. Zo kan het gebeuren dat we ineens met zijn allen een fanatiek potje knotshockey doen. Het begint vaak met een groepje en gaandeweg haken er meer mensen aan die nieuwsgierig zijn geworden en de work-out een kans geven. Tijdens de proefles vlogen de ballen om onze oren."

Mensen activeren

"Mensen die er moeite mee hebben in beweging te komen proberen we te motiveren en erbij te betrekken", stelt Bouman. "Net als het ondersteunen tijdens de sportieve training, hoort het activeren van mensen ook bij onze taak. Wanneer het mooi weer is sporten we buiten op het grasveld achter het inloophuis."

Het aantal deelnemers wisselt, de ene keer doen er bijvoorbeeld meer dan tien bezoekers mee en de andere keer vier of vijf. Dat is denk ik logisch want we hebben te maken met mensen die op straat leven. Deze doelgroep heeft misschien een andere manier om hun dag in te delen. Aan de andere kant, een sportschool kost geld en hier wordt het gratis aangeboden."

Competitie

"Het is gaaf wanneer deelnemers merken dat sporten en bewegen ook leuk kan zijn", vindt Hielkema. "Het is mooi om te zien dat op een gegeven moment de competitie de drive wordt om mee te doen. Mensen worden fanatiek en willen het spel winnen. Winst en verlies komen dan aan bod."

Abdul komt regelmatig in het inloophuis en doet graag mee. "De eerste keer had ik wel spierpijn. Toch is leuk om conditie op te bouwen", vertelt hij. "Je voelt je beter daarna, fitter. Ik probeer nu ook gezonder te eten."

Meer berichten