De Oldtimerdag is bekend in een hele wijde omtrek van Alphen aan den Rijn. FOTO: Walter Planije
De Oldtimerdag is bekend in een hele wijde omtrek van Alphen aan den Rijn. FOTO: Walter Planije (Foto: Walter Planije)

Oldtimerdag met oude AVADA-brommers en super streetcars

Het is de plek waar techniek en nostalgie elkaar elk jaar ontmoeten: de Oldtimerdag, dit jaar zaterdag 15 september. De organisatie heeft zowel voor de oudere als jongere auto-, motor- en brommerliefhebbers een aantrekkelijk programma opgesteld. Hoofdacts zijn de Fast and Furious streetcars - 'De klassiekers van de toekomst' genoemd - én het verhaal van de vroegere Alphense brommerfabrikant AVADA.

In een speciale stand zijn zeker vijftien oude AVADA-brommers te bewonderen. Verschillende kenners vertellen hierbij het verhaal achter dit lokale merk, dat in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw Alphen aan den Rijn op de kaart zette. Dat verhaal begon zo'n 100 jaar geleden bij Abraham van Dam, fietsenhandelaar en -maker. Hij had vier zoons, onder wie Abraham jr., beter bekend als Poedel, en Maarten. Poedel was de oudste en hij nam na het overlijden van zijn vader diens fietsenwinkel over.

Maarten was meer geïnteresseerd in de fabricage van fietsen en dan vooral gemotoriseerde fietsen. Zo rond '50/'51 sleutelde hij zijn eerste brommertjes in elkaar. Als naam daarvoor improviseerde hij wat met de initialen van zijn vader, A.v.D., en maakte daar AVADA van. De meeste onderdelen kwamen uit het buitenland. Maarten assembleerde deze met andere, door hemzelf gefabriceerde onderdelen tot een gemotoriseerd rijwiel.

De zaken liepen goed en Maarten zette in een paar jaar tijd een dealernetwerk op, dat reikte van Groningen tot Maastricht. Er kwam zelfs een order vanuit Indonesië van tweehonderd bromfietsen. Op het hoogtepunt werden met vijftien man personeel zo'n vijfhonderd brommers per jaar gefabriceerd.

Maarten toonde zich ook betrokken bij het Alphense sociale leven. Zo stelde hij in de jaren '50 bijvoorbeeld twintig fietsen beschikbaar voor deelnemers van de LAURA-fietsvierdaagse.

Fast & Furious

Voor de jeugd komen ongeveer twintig Fast & Furious Supra's, RX7 en andere Japanse super streetcars naar de Hooftstraat. Voor de vier mooiste en spectaculairste Jap's liggen prijzen klaar.

Verder is er gelegenheid voor particulieren om oude classic parts / onderdelen te verkopen aan andere liefhebbers van klassieke automobielen. Dit kan tijdens de Kofferbakverkoop die plaatsvindt nabij Café De Heul aan de Oudshoornseweg.

www.oldtimerdagalphenaandenrijn.nl

Meer berichten