Roland Vendeveen is van de Volksuniversiteit Alphen. De organisatie steunt geheel op vrijwilligers."We moeten het vooral hebben van de vrije publiciteit en mond tot mond reclame." FOTO: Hans Willering
Roland Vendeveen is van de Volksuniversiteit Alphen. De organisatie steunt geheel op vrijwilligers."We moeten het vooral hebben van de vrije publiciteit en mond tot mond reclame." FOTO: Hans Willering (Foto: Hans Willering)

Leuk en een uitdaging voor iedereen

door Hans Willering

Volksuniversiteit Alphen a/d Rijn

Wie het cursusprogramma bekijkt van de Volksuniversiteit Alphen staat verstelt van het grote aanbod aan cursussen en zeker ook de grote variatie in de cursussen. Voor nagenoeg iedereen is er wel een interessante of belangwekkende cursus te vinden. Van buitenlandse talen tot fotografie tot aquarelleren.

Alphen aan den Rijn - De cursussen zijn van hoge kwaliteit, maar er worden geen examens of toetsen afgenomen. Dit is een van de belangrijke pijlers van de Volksuniversiteit; leren zonder examenstress.

Roland Vandeveen is sinds maart voorzitter van de Volksuniversiteit in Alphen. Roland: "Wij bieden betaalbare cursussen aan gericht op volwassenen. Iedereen kan aan de cursussen meedoen, er zijn geen toelatingsvoorwaarden of specifieke voorkennis vereist. De toegankelijkheid is dus laagdrempelig. Het aanbod is zeer gevarieerd, je kunt zeggen: voor iedereen wat wils. De lessen worden klassikaal gegeven, dus er is ook sociale interactie. Zo gaan cursisten van bijvoorbeeld Spaans 1 samen door naar Spaans 2."

Groot aantal taalcursussen

Het aantal taalcursussen is enorm. Naast gangbare talen zoals Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, worden ook Chinees en Arabisch aangeboden. Er wordt op verschillende niveaus les gegeven, bijvoorbeeld voor beginners en gevorderden. De meeste reguliere talen worden op vijf niveaus gehouden, Arabisch op twee en Chinees op drie niveaus. Een taalcursus bestaat meestal uit 24 lessen.
Roland: "Wie regelmatig naar Spanje op vakantie gaat en een beginnerscursus Spaans volgt, kan in Spanje er mee uit de voeten. Dat gaat echt verder dan alleen 'goedemorgen' en 'hoe laat is het?' kunnen zeggen. Er zijn zelfs bedrijven die hun werknemers bij ons taalles laten volgen."

Veel andere opleidingen

Daarnaast kent de Volksuniversiteit ook een scala aan andere cursussen. Wie geïnteresseerd is in fotografie kan de cursus Fotografie volgen. Je kunt een eigen website leren bouwen met Wordpress, leren over boekhouden voor ZZP-ers, filosofie over de vrije wil, schilderen en aquarellen of Japanse Ink Brush Painting en mindfulness. Er zijn ook cursussen Tai Chi, een bewegingsvorm voor ontspanning en concentratie. Roland: "Het zijn allemaal serieuze cursussen. Ze worden gegeven door ervaren docenten en deskundigen. In veel gevallen krijg je ook huiswerk mee."

Workshops en lezingen

Ook zijn er een groot aantal workshops en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Denk aan het maken van schilderijlijsten of sculpturen. Of voor in de keuken: hoe maak je een grand dessert of Sinterklaasbanket klaar. Ook zijn er workshops voor haar invlechten en make-up. Ook na deze workshops is men in staat iets moois en creatiefs tot stand te brengen.

Meer richten op de vraag

De Volksuniversiteit Alphen is opgericht in 1978. Roland, eigenaar van een vastgoed bedrijf, is getrouwd en heeft twee studerende kinderen. "De term universiteit in de naam is wat misleidend. Het zou suggereren dat de opleidingen vooral bestemd zijn voor hoger opgeleiden, maar dat is niet het geval. De opleidingen zijn voor een ieder beschikbaar, ook voor personen met een lagere opleiding."

Meer berichten