Gineke is geboren in het Drentse Giethoorn. Nu zit achter haar ezel op een manier die sterk doet denken aan de typische landschapsschilder in vroeger jaren. Foto's: John Timmerman
Gineke is geboren in het Drentse Giethoorn. Nu zit achter haar ezel op een manier die sterk doet denken aan de typische landschapsschilder in vroeger jaren. Foto's: John Timmerman (Foto: John Timmerman)

De Ontmoeting... op de Haagse School Dag in Nieuwkoop

door John Timmerman

Mijn eerste gang op weg naar een plek om iemand te treffen voor de nieuwe rubriek 'De Ontmoeting...' in de Gouwe Koerier, leidt naar natuurgebied Ruygeborg aan de Noordenseweg in Nieuwkoop. Alsof het zo had moeten zijn zit daar, midden in het groen, een met strooien hoed getooide vrouw achter een schildersezel. Daar moet een verhaal achter zitten, denk ik. Enthousiast loop ik op haar af.

Nieuwkoop – Alsof de tijd heeft stilgestaan, zo lijkt het. Gineke Zikken (59) heet ze, de sympathiek ogende vrouw onder de strooien hoed. Ze zit achter haar ezel op een manier die sterk doet denken aan het bekende beeld dat men heeft van de typische landschapsschilder in vroeger jaren: het penseel bij het doek of palet en de blik afwisselend gericht op het landschap en het schilderij in wording. Uit haar lichaamshouding spreekt duidelijk opperste concentratie op het kunstwerk waarop ze de prachtige natuur van het weidse Ruygeborg vastlegt.


De zon schijnt fel en uitbundig. "Ja, ik ben gevraagd om hier op de Haagse School Dag 2018 te komen schilderen", vertelt de kunstschilder desgevraagd. Ze is één van de ruim dertig kunstenaars die zijn uitgenodigd om vandaag mee te doen aan het 'en plein air', het ter plaatse en in de open lucht, maken van een kunstwerk op de manier en in de geest zoals dat meer dan honderd jaar geleden gebeurde door de schilders van de Haagse School.

Kunstschilder, met hart&ziel

Het is de bedoeling dat de deelnemende kunstenaars in de voetsporen treden van bekende schilders als Roelofs en Weissenbruch, maar het rijke landschap rondom Nieuwkoop en Noorden wel vanuit hun eigen visie in hun kunstwerk vastleggen. "Het is de eerste keer dat ik meedoe aan de Haagse School Dag", legt de kunstenares uit die dertig jaar in Amsterdam woont.
Maar Gineke heeft niet altijd het vak van kunstschilder beoefend. Na haar middelbare school heeft ze eerst Nederlands gestudeerd aan de Groningse universiteit. "Ik heb er helaas niets mee kunnen doen. Toentertijd was de werkloosheid enorm hoog en heb ik me laten omscholen tot programmeur. Naast mijn werk ben ik in deeltijd schilderkunst gaan studeren aan de Wackers Academie in Groningen. Sinds 1999 ben ik van beroep kunstschilder, met hart en ziel!"

Richting 't Vliegend Paard

De tijd is voorbijgevlogen. "Vanaf vier uur vanmiddag is het werk van alle deelnemers te zien in Eetcafé 't Vliegend Paard in Nieuwkoop. Ik ga mijn schilderij daar nu afleveren." Ik help Gineke met het dragen van haar schilders materiaal, mét strooien hoed, naar haar busje. Enkele minuten later rijdt ze weg met het door haar vereeuwigde landschap van Ruygeborg in de laadruimte.

Meer berichten