Naast containers met coniferen zaten mannen met hun Macbook zaken te doen of wellicht alleen maar drukte te veinzen.
Naast containers met coniferen zaten mannen met hun Macbook zaken te doen of wellicht alleen maar drukte te veinzen. (Foto: Ellen van Dilst )

Geen romantiek maar big business

Het Plantarium 2018 was een internationaal onderonsje van vakbroeders en -zusters uit de kwekerijwereld. Op het ITC terrein tussen Hazerswoude en Boskoop waren grote tenten opgezet om onderdak te bieden aan kwekers en handelaren uit binnen- en buitenland.

Hazerswoude-Dorp / Boskoop - De organisatoren hadden dit jaar een bewuste keuze gemaakt te focussen op het zakelijk aspect en dus de consument als publiek te weren. "Het is eigenlijk een financiële organisatie," legde kerstboomkweker Bos zijn bedrijf in een notendop uit. En daarmee sloeg hij de spijker van de beurs op de kop. Geen romantiek maar big business en dat werd getoond.


Zakendoen

De burgemeester probeerde nog in te schatten hoe de uitgestalde planten het op haar terras zouden doen, maar het thema op het Plantarium was verder duidelijk: het gaat om zakendoen en samenwerken. En daarmee was de beurs de wereld in het klein en op zijn kop tegelijkertijd.

Eindeloze rijen rozen, naar zomer geurend en kleurend, stonden gebroederlijk naast knusse kerstboompjes. In de kraamkamer werden stekken gebaard en de aloude jus d'orange deed zich voor als groentje. Exotische groenten bleken om de hoek gegroeid en de buxus op paleis Het Loo is dat niet.


Hard werken

Ondertussen werd door menigeen hard gewerkt. Er werden prijzen uitgereikt en foto's gemaakt. Een Oekraïense deed verwoede pogingen haar vergeten oplader uit het hotel naar de beurs te krijgen. Er werd koffie geschonken en broodjes gekauwd. De toiletjuffrouw ontving haar eerste klanten met een schoteltje kleingeld.

En naast containers met coniferen zaten mannen met hun Macbook zaken te doen of wellicht alleen maar drukte te veinzen.


Kwekersfeest

Tussen het groen van de jus d'orange en het beton van de bijenhotels verliet de burgemeester stilletjes het terrein, op naar het volgende werk. Het kwekersfeest in Hazerswoude/Boskoop ging nog een paar dagen door.

Meer berichten