Foto:

Het kon toch niet

Van de Giant Trinity Advanced, het basisframe van de wegtijdritfiets, was weinig meer over toen Dion Beukeboom woensdagavond op de wielerbaan in Mexico ging proberen om het werelduurrecord te verbeteren. Dat stond met 54,526 kilometer wel heel erg scherp.

En dat staat het nog steeds, want toen de lange Amsterdammer na een uur doodmoe afstapte gaf de teller een afgelegde afstand aan van 52,757 meter. Lang niet genoeg om het record van Sir Bradley Wiggins uit de boeken te rijden, maar het betekende wel de op vier na beste prestatie ooit en een Nederlands record.


Gek van Fietsen.nl had de fiets op maar liefst achttien punten omgebouwd om deze zo aerodynamisch mogelijk te maken. Mede door de banden van carbon woog de door Buntsma in de roodgele Vlasman-kleuren gespoten nog slechts een ruime zes kilo.

Op drie grote schermen in de Noordense bistrobar 't Leeuwtje volgden zo'n honderd genodigden van Richard Vlasman en Hans de Bruin de live-uitzending op Eurosport. Eigenlijk zag het er halverwege al naar uit dat de ultieme poging niet zou gaan lukken. Het ging ogenschijnlijk veel moeizamer dan verwacht, ondanks alle door Jim van den Berg vooraf gemaakte berekeningen.


Hans van Klaveren wist na de uitzending ook niet precies hoe hij er over moest denken. De Alphenaar ging bijna wekelijks met Dion naar de wielerbaan in Alkmaar om te trainen. Achter de derny van Hans moest vriend Beukeboom dan aan zijn vermogen werken. En het vermogen om het record met een serieuze kans op succes te breken had Dion volgens Hans wel degelijk.

Natuurlijk was er in 't Leeuwtje sprake van teleurstelling, maar het applaus was groots en gemeend. En dat was niet alleen bedoeld voor de sportman zelf, maar evenzeer voor Vlasman en De Bruin, die er zo ongelooflijk veel geld, tijd, liefde voor de wielersport en energie in hadden gestoken. Zo werd het toch een heel bijzondere avond.


Ik heb in de achterliggende jaren het geluk gehad bijeenkomsten bij te wonen waar alles heel prima geregeld was. Maar hoe dat woensdag in 't Leeuwtje was, zo had ik het nog nooit meegemaakt. Maar het was al bekend, als Vlasman en De Bruin iets doen, doen ze het voor honderd procent.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden