Piet (links) en Peter (rechts) bij de voormalige St. Michaëlschool. Het hart van het dorp wordt beheerst door een paleisje!
Piet (links) en Peter (rechts) bij de voormalige St. Michaëlschool. Het hart van het dorp wordt beheerst door een paleisje! (Foto: )

Het dorp is eenheid in verscheidenheid

Soms is het vol en druk in het hartje van Hazerswoude-Dorp. Dan vormen zich files voor de stoplichten bij het centrale kruispunt. "Maar het dorp kan je ook een rustig plekje bieden," meent Peter van Kampen, secretaris van Stichting Gemeenschapsvoorzieningen Hazerswoude-Dorp. De stichting bestuurt onder meer het imposante en klassieke pand van de voormalige St. Michaëlschool. Daarbinnen zitten Dorpshuis 'De Juffrouw', de bibliotheek en een aantal voorzieningen.

Hazerswoude-Dorp - Peter is met plezier komen wonen aan de oostkant van het dorp. Zijn collega-bestuurslid Piet Baxmeier onderschrijft het rustgevoel, maar hij woont dan ook middenin de polder. Ook hij is van oorsprong niet afkomstig uit Hazerswoude, maar is wel "Hazerswoudenaar" geworden. De natuurlijke omgeving en het historische landschap zoals Het Rietveld uit 1400, vormen een toeristisch hoogtepunt in de polder.


Eenheid

Oost en west spelen een belangrijke rol in het dorp, alleen al te zien aan alle winkels in het oostelijke deel. Ten westen van de weg die het dorp doorsnijdt, overheersen de woningen. Die verdeling is haast symbolisch. Piet maakt duidelijk dat er vele, oude banden bestaan binnen de families die er al eeuwenlang wonen. Daar sluit Peter zich bij aan: "Ondanks meningsverschillen is er ook veel gevoel van eenheid en zeker geen ruzie. De scheidslijnen lopen vaak dwars door oude en nieuwe families. De eenheid zorgt voor de vele vrijwilligers bij allerlei verenigingen."
"Er is dus volop leven in het dorp", menen de twee mannen. Ook voor jongeren vanaf acht jaar is er veel te doen zoals bij de jongerensoos. "Het gevoel van saamhorigheid gaat nog veel verder", zegt Piet. "We hebben hier met Oud en Nieuw een caravan op straat gehad die in brand gestoken was. Vanuit het bedrijfsleven is toen hulp gekomen om de brand te blussen en de rommel op te ruimen. Dat gevoel van eenheid maakt het heel plezierig om hier te wonen."
"Bovendien", meent Peter, "heeft het dorp stevige fundamenten voor een samenleving. Zo zijn er drie basisscholen met een verschillende achtergrond en is er een vestiging van het Groene Hartcollege. We hebben hier wel een beetje onze eigen samenleving", meent hij. "Dat is ideaal als je werk ook hier is. Om de buitenwereld te bereiken is een auto nodig."


Verkeer

De drukte is ook een probleem in het dorp. De aanleg van een korte tunnel kan een oplossing zijn, maar is tegelijkertijd ook een van de grootste meningsverschillen. "Het zou in elk geval mooi zijn als het doorgaande verkeer wordt gescheiden van het verkeer dat in het dorp moet zijn", menen zij. Piet haalt nog een ander probleem aan. "Het beleid van de gemeente lijkt er op uit te zijn instellingen in de stad te concentreren. Dat maakt het voortbestaan van bijvoorbeeld De Juffrouw er niet gemakkelijker op." Toch lijkt het leven in het dorp met zijn 5800 inwoners de beide heren nog altijd aantrekkelijker dan in de stad.

Meer berichten