De traditionele groepsfoto bij het plaatsnaambord in Alphen in gemeente  West Maas en Waal. Acht mannen en één vrouw van fietstoerclub Avanti deden drie plaatsen 'Alphen' aan in één dag.
De traditionele groepsfoto bij het plaatsnaambord in Alphen in gemeente West Maas en Waal. Acht mannen en één vrouw van fietstoerclub Avanti deden drie plaatsen 'Alphen' aan in één dag. (Foto: )

Fietstocht Alphen-Alphen-Alphen

De bikkels van de fietstoerclub Avanti hebben in één dag met de club klassieker drie maal Alphen aangedaan. Een tocht van 290 km in uitzonderlijk warm weer en terug 90 km wind tegen. Deze club klassieker wordt jaarlijks gereden en is voor de bikkels onder de leden van de club. Stevig tempo is noodzakelijk, anders komen de fietsers niet voor het donker weer thuis. We hadden maar één doel: Alphen.

Alphen aan den Rijn - Drie weken na de tweedaagse was de weersverwachting ronduit schitterend. Droog en warm, maar met flink wat wind om af te koelen. Klokslag zes uur 's ochtends vertrokken we met acht man en één vrouw. Om de 5 km wisselen en voor de rest trappen en genieten.


Aangekomen bij de eerste pitstop, Beusichem, was de gewenste schuilplaats verdwenen. Het is blijkbaar zo druk in het transport dat de vrachtwagen ook een doel had. Maar jarenlange ervaring met het snel en ongemerkt je ding doen maakte de net aangekomen touringcar met toilet overbodig. Het bleef bij een kort gesprek met de leiding van een jeugdkamp en een uitzwaaiende moeder.

Op naar de pont. Zou die überhaupt wel varen? De waterstand is inmiddels zo laag dat het misschien mogelijk was om gewoon door het water te fietsen met hooguit wat natte voeten. Gelukkig was de pont aan de overkant en kwam onze kant al op.


Eerste Alphen

Na het maken van de traditionele groepsfoto bij het plaatsnaambord was het een paar keer trappen voor koffie met warm appelgebak. De nieuwelingen maakten kennis met het beroemde toilet in de molen. De temperatuur was al flink gestegen, dus tijd om afscheid te nemen in plaats van verbranden. Met de woorden "tot volgend jaar" fietsen we verder om zo wat koele wind te vangen.

Ook het tweede pontje was nog in de vaart, al werd er wat creatief aangelegd vanwege de lage waterstand. De temperatuur bleef stijgen en gelukkig trok de wind ook wat aan, zodat het nog steeds prima te doen was. Bij de Gulle Brabander in Biest-Houtakker was het tijd voor soep, brood en ijs. Ook daar was een watertappunt met heel koel water, had je toch zeker 20 minuten plezier van in je bidon.


Tweede Alphen

Vol energie op weg naar dat andere Alphen! Na de groepsfoto werd er uitgekeken naar ijs, duimen of de ijstent open was Gelukkig konden we genieten van een heerlijk ijsje aangeboden door de grootste ijseter van de vereniging. Bij de tweedaagse waren wij hartelijk onthaald door de eigenaar van het café en ook deze keer.

De man nam zelfs onze bidons mee om ze te vullen met water en ijsklontjes! Daar word je nou blij van en de sfeer zat er goed in. Zo goed zelfs dat het personeel werd uitgehoord over hun privéleven, tijd om te gaan! We moesten nog een stukje.


Terug naar Alphen

En toen kwam het eerste pechgeval, een lekke band. Op vrijwel dezelfde plek als met de tweedaagse. Lag daar nou toch wat? Door naar Gorinchem voor het favoriete stukje naar Schoonhoven. De wind was nog wat sterker, dus werd er besloten om om de 2 km te wisselen. De warmte en de afgelegde afstand hadden inmiddels al wat energie gekost. En we hadden tenslotte allemaal hetzelfde doel. Een lekke band zorgde voor een rustpuntje en zonder problemen werd ook de derde pont gehaald.

Na de overtocht nog even wat te drinken scoren bij een tankstation, want het clubhuis nog ver, maar zeker niet onhaalbaar. Daar aangekomen was het tijd voor bier. Waar een plaatsnaam, een fiets en een stel gezellige mensen toe kan leiden. Wat een TOP dag.

Meer berichten