Op de vele schermen in de Esports Game Arena in Alphen aan den Rijn zijn de games Super Mario Kart goed te zien. De games zijn ook via internet te volgen.
Op de vele schermen in de Esports Game Arena in Alphen aan den Rijn zijn de games Super Mario Kart goed te zien. De games zijn ook via internet te volgen. (Foto: Hans Willering)

WK Super Mario Kart is een primeur voor Nederland

WK Primeur in Alphen: deze week werd het wereldkampioenschap Super Mario Kart gehouden in de Esports Game Arena in Alphen. Super Mario Kart is een gamewedstrijd op een videoscherm tussen twee spelers die met hun gamecontroller, een soort afstandsbediening, elk een raceauto besturen om te proberen als winnaar uit de bus te komen.

Alphen aan den Rijn - Karel van Duijvenboden heeft het WK mede georganiseerd. Karel: "Het spel bestaat sinds 1992 en heeft een groot internationaal deelnemersveld. Van de zestig deelnemers zijn er zes Amerikanen, een aantal Australiërs, een Noor en verder spelers uit andere Europese landen. Het WK wordt altijd in Frankrijk gehouden en nu voor het eerst in Nederland." Karel vervolgt: "Er is geen prijzengeld aan verbonden, het is puur hobbyisme, dus de spelers moeten zelf hun reizen bekostigen."

Andreas is een deelnemer uit Zweden, Christian komt uit Duitsland. Andreas speelt sinds 2003 en raakte direct verzot op het spel. Wat hij zo leuk vindt aan Super Mario Kart? Andreas: "Je kunt het spel spelen op hoog niveau en er zijn allerlei variaties. De ene dag van het WK gaat het er om wie het snelst is, de andere keer wie het slimst rijdt." Christian vult aan: "Strategie en tactiek spelen een belangrijke rol. Je moet voortdurend jezelf verbeteren."

Veel schermen

De Esports Game Arena bestaat nog maar negen maanden. Wanneer je de ruimte binnenkomt vallen de gameschermen meteen op die verdeeld zijn over de gehele zaal. Op vierkante tafels zijn meerdere schermen geplaatst met twee spelers achter elk scherm die geconcentreerd met hun game bezig zijn. Ook langs de wand en in een apart compartimentje wordt druk gegamed.

Toch straalt de ruimte ook rust uit. Langs het raam bij binnenkomst, maar ook in de rest van de zaal zijn grotere en kleinere banken geplaatst waar comfortabel even op kan worden uitgerust. Er is een grote bar aan de zijkant gevestigd waar een biertje besteld kan worden. Er komen ook toeschouwers uit belangstelling langs.


Luchtverkeersleider

Thomas Runhart is eigenaar van het complex. Hij is luchtverkeersleider op Schiphol. Zijn vader, ook luchtverkeersleider en inmiddels gepensioneerd, assisteert zijn zoon met verschillende activiteiten door achter de bar te staan. De vader: "Thomas wilde al langer een locatie hebben om gamewedstrijden te organiseren. Er ontstond een mogelijkheid om het voormalige pand van Hoogvliet in de Raadhuistraat te bemachtigen."

"Thomas ging met een plan naar de gemeente die enthousiast was en zijn plan steunde met subsidie. Hij kon gelijk aan de slag. Thomas is nu voor de helft van de tijd luchtverkeersleider en de rest van zijn tijd besteedt hij aan de Arena."


Super Mario Kart

Super Mario Kart heeft het karakter van een community spel. De deelnemers gaan gemoedelijk met elkaar om en vinden het leuk om samen te zijn. Natuurlijk wil iedereen winnen, maar meedoen en aanwezig zijn vinden ze ook belangrijk. In de Arena worden meestal moderne games gespeeld. Karel: "Super Mario Kart bestaat inmiddels een paar jaar is eigenlijk al een ouder spel geworden. Maar daardoor niet minder boeiend en spannend. Er is een oneindige leercurve in het spel waardoor je steeds beter wordt."

Meer berichten