Er zijn drie appartementen te huur voor gezinnen. Zij krijgen kleding van het park en worden meegenomen terug in de tijd.
Er zijn drie appartementen te huur voor gezinnen. Zij krijgen kleding van het park en worden meegenomen terug in de tijd. (Foto: Alina Koenders)

Archeon, icoon van het Groene Hart

Er woont niemand in het park, maar toch lijkt het alsof het volop bewoond wordt. De overtuigende 'Archeon tolken' zorgen hiervoor. Tijdens een bezoek aan het themapark gaat men zowel letterlijk als figuurlijk terug in de tijd.

Alphen aan den Rijn - Dit jaar viert het Archeon zijn 25-jarig jubileum. Ondertussen is het themapark niet meer weg te denken uit het Groene Hart. Men is dan ook erg blij dat, met hulp van de gemeente, het park mag uitbreiden. Zo worden de thema's uitgebreid en gaat er een Romeins museum komen. Het park wordt gerund door het echtpaar Veldman. Monique Veldman vertelt enthousiast: "Het museum moet een Nationaal Romeins Scheepvaart Museum worden. Zo zijn er bijvoorbeeld schepen opgegraven in Zwammerdam die hier gerestaureerd worden. Het is de bedoeling dat het een interactief museum gaat worden. Dus niet alleen kijken, maar ook (mee)doen. Wij hopen hiermee meer bezoekers te gaan trekken."


Het Archeon is ook zeer in trek voor schoolreisjes. "Scholen vanuit het hele land, maar ook vanuit België, weten ons park te vinden. Als het eenmaal is bevallen, blijven ze terugkomen. Er is natuurlijk heel veel te zien en te doen. Wij spelen daar op in. De kinderen leren spelenderwijs enorm veel."

Ieder jaar is er een open dag. Tijdens deze dag kunnen mensen kennismaken met het park. Veel Alphenaren kennen het park wel bij naam, maar zijn er nog nooit geweest.
Het valt op dat Monique straalt als zij over het park vertelt. Over het waarom zegt zij: "Mijn man Jack en ik leiden samen het park, maar zouden niets zijn zonder alle medewerkers en vrijwilligers. Ik ben zo trots op hen. Zij geven dagelijks alles om het park in zijn authenticiteit tot een succes te maken. Als ik door het park loop, de houtgeur ruik, de warme sfeer die er hangt kan proeven, dan geeft mij dat een trots en gelukzalig gevoel."

Monique is 25 jaar getrouwd en moeder van drie (Archeon)kinderen. Zowel haar man als zij komen uit de toeristische sector. Voor het Archeon werkten ze allebei in Duinrell. "Toen het Archeon op ons pad kwam, kwamen alle elementen samen. Park, horeca, toerisme, recreatie, gastvrijheid... het zit in ons bloed. En het thema geschiedenis, vaak wordt dit gezien als saai en stoffig. Hier wordt geschiedenis met elkaar sprankelend gemaakt."
Naast haar drukke baan, doet Monique volop vrijwilligerswerk. Zo zit zij in het bestuur van het Schoutenhuis, in de Raad van Toezicht Scope scholen enis zij voorzitter van PRET (Platform Recreatie en Toerisme). Is er ook vrije tijd? "Jawel hoor, dan ga ik graag sporten. Mijn werk en het vrijwilligerswerk nemen veel tijd in beslag, toch geniet ik er volop van. Ik zie het als mijn ontwikkeling."
Het Archeon heeft ook een actieve vrijwilligersclub: "Een geweldig team met enorm betrokken mensen. Zo is er ook goede samenwerking met Ipse de Brugge. Ik zeg altijd: Kijk naar wat kan en niet naar wat niet kan. Zoek mogelijkheden."

Meer berichten