Foto:

Nooit nooit

Sportpet door Theo van Egmond

Als Richard Vlasman iets in zijn hoofd heeft, heeft hij het niet in zijn kont. In een ver verleden had hij op zeer jeugdige leeftijd de brutaliteit om een sloopbedrijf te beginnen. Iedereen verklaarde hem voor gek, maar Richard is met zijn in Zwammerdam gevestigde bedrijf een wereldbespeler geworden in zijn vak. Later voegde hij er asbestverwijdering aan toe en ook op dat terrein behoort Vlasman met de opvallende roodgele kleuren tot de grotere. Als hij ergens een uitdaging in ziet, gaat hij er volledig voor en dan komt het doorgaans wel goed.


Vriend Hans de Bruin is, in wellicht iets kleinere vorm, ook zo iemand. Hij verkaste met de Bruin Tweewielers uit het centrum en opende elders in Alphen aan den Rijn, in een groot pand waar een andere fietsenzaak het hoofd niet boven water kon houden, de winkel Gek van Fietsen.nl. Een aantal jaren later werd Gek van Fietsen, inmiddels grotendeels gerund door zijn zoons, uitgeroepen tot beste tweewielerwinkel van Nederland. Kan je nagaan wat er gebeurt als die twee de handen in elkaar slaan voor een bijzonder project.


Sportbewegingswetenschapper Jim van den Berg kwam na veel ingewikkelde berekeningen tot de conclusie dat het werelduurrecord op de fiets met een intensieve voorbereiding, excellente coureur, financier en een ontzettend goede fiets wel eens verbroken zou kunnen worden. Dion Beukeboom werd aangewezen als de man die in een uur tijd meer dan 54 kilometer en 526 meter moet afleggen. Richard Vlasman werd bereid gevonden garant te staan voor de torenhoge kosten en Hans de Bruin werd door Vlasman ingeschakeld om een wonderfiets te bouwen.


Sinds Bradley Wiggins op 7 juni 2015 het huidige record vestigde werden nog slechts twee mislukte pogingen om het record te verbreken genoteerd. Gewoon omdat het eigenlijk onmogelijk is. Daar denken Jim van den Berg, Dion Neuteboom, Richard Vlasman en Hans de Bruin anders over. Hans speurde heel Europa af voor onderdelen om er een super aerodynamische fiets, die aan veel eisen van de UCI dient te voldoen, te bouwen. Voor het geld dat dat gekost heeft, kan je volgens Richard Vlasman een heel leuke Mercedes kopen. Beukeboom kwam vorig jaar oktober bij hem op de loonlijst van Vlasman Cycling en kon zich volledige concentreren op het ultieme doel.


Op 4 augustus kwamen alle deelnemers aan het project in Avifauna bij elkaar om de laatste informatie uit te wisselen. Op 5 augustus stapte Dion Beukeboom in het vliegtuig met bestemming Mexico waar hij op de hooggelegen baan in Aguascalientes op 22 augustus 20.00 uur Nederlandse tijd aan zijn schier onmogelijke opdracht begint. Eurosport zendt de poging uit.


Normaal gesproken kan het project, niet voor niets Breakingtheimpossible genoemd, niet slagen. Maar zeg tegen Richard Vlasman nooit nooit.

Meer berichten