Onderweg naar Frankrijk en Spanje heeft het echtpaar Van den Wijngaarden-Vissers met de caravan lange trektochten gemaakt en 'de mooiste plekjes' gezien.
Onderweg naar Frankrijk en Spanje heeft het echtpaar Van den Wijngaarden-Vissers met de caravan lange trektochten gemaakt en 'de mooiste plekjes' gezien. (Foto: Esmeralda Wybrands)

Diamanten echtpaar al zestig jaar samen sterk

Ze doen nog bijna alles samen. Natuurlijk klinkt er wel eens wat gemopper over-en-weer, maar ze weten wat ze aan elkaar hebben. En dat is veel, erg veel. De heer en mevrouw Van den Wijngaarden-Vissers zijn dan ook al zestig jaar officieel samen. Vanwege dit diamanten huwelijk ging wethouder Kees van Velzen bij hen langs.

Alphen aan den Rijn - "Ja, op 31 juli, zestig jaar geleden was het ook zulk mooi weer", vertelt mevrouw Leny van den Wijngaarden-Vissers (81) als wethouder Van Velzen binnenkomt. "Het was toen op een donderdag viel. Mijn man was in militaire dienst toen we trouwden; dat leverde meer geld op én een lang weekend", zegt ze lachend.


Schevenings vuurwerk

Oorspronkelijk komen beide echtelieden uit Den Haag. Als tieners kennen ze elkaar al zo'n beetje van het handballen. Pas tijdens het tweemaandelijkse vuurwerk in Scheveningen slaat de vonk over. Een verkering van vijf jaar volgt.

Na de bruiloft trekt het stel in bij de moeder van de bruid. Meneer Jacques van den Wijngaarden (83) vertelt: "Na mijn diensttijd werkte ik als machinepompwerker, daarna zat ik in de werkvoorbereiding en vervolgens kwam ik bij de tekenkamer van Starlift terecht."


Zeeuwse zomers

Liftenfabrikant Starlift biedt het echtpaar, dat inmiddels twee kinderen heeft, in 1962 een woning aan in Leidschendam. "Helaas ging dat niet door, omdat het naar spijtoptanten uit Indonesië ging", vertelt meneer Van den Wijngaarden. Een oplossing volgt als de fabriek naar Goes verhuist. Het jonge gezin verhuist mee. "We zaten meteen in een vierkamerflat met een uitbouwtje; we wisten niet wat ons overkwam!", zegt mevrouw, als Randstedelinge niet gewend aan zoveel ruimte. Mooie jaren volgen en ze krijgen nog twee kinderen. Na dertien fijne zomers settelen ze in Alphen.


Blokker in de Aarhof

Mevrouw Van den Wijngaarden was vóór haar huwelijk werkzaam in diverse kantoorfuncties. In Zeeland kwam ze echter in de bejaardenverzorging terecht en in Alphen pakt ze dit weer op bij Driehoorne. Helaas speelt een hernia haar parten. Ze solliciteert bij Blokker in de Aarhof. Daar werkt ze elf jaar met plezier als kassière, totdat haar man op zijn 59e met de VUT gaat.


Altijd samen

Het geheim achter hun goede huwelijk? Mevrouw: "We doen nog alles samen. Jeu de boules, zwemmen, fietsen, nordic walken… En we lachen veel met elkaar. Hij is heel prettig om mee om te gaan ook al is hij – net als alle mannen – niet altijd even makkelijk." Meneer Van den Wijngaarden en wethouder Van Velzen protesteren. Maar, glimlacht de bruidegom: "Zij is altijd goed en aardig." "En ze is nóóít opstandig!", grinnikt zijn bruid.


Goed kunnen praten

Een groot verdriet dient zich aan als dochter Monique verongelukt. Monique wordt slechts 25 jaar. Het echtpaar is in diepe rouw. De geboorte van hun vijf kleinzoons brengt hen weer een beetje licht. De band met hen is hecht. Mevrouw: "Gelukkig hebben mijn man en ik er altijd goed over kunnen praten. Ook kregen we veel steun van onze dochters en zoon. Maar de geboorte van onze kleinzoon zorgde voor een ommekeer. Pas toen begon de zon weer een klein beetje te schijnen."

Meer berichten