Nova mocht samen met negen andere finalisten een dagje meelopen en genoot met volle teugen.
Nova mocht samen met negen andere finalisten een dagje meelopen en genoot met volle teugen. (Foto: FOTO: Stefan Heijdendael)

Reizende ster Nova sprankelt op tv

Ze had de oproep voor de Jeugdjournaal Verslaggeverswedstrijd wel gezien, maar er nooit aan gedacht om zichzelf op te geven. Een vriendin van de familie haalde Nova over; gelukkig maar!

De Alphense Nova Poort straalt als zij vertelt over haar deelname. "Voor de wedstrijd moest je een filmpje van één minuut maken over iets in je buurt, waarvan je dacht dat heel Nederland het interessant zou vinden. Je moest goede vragen stellen en het filmpje moest overzichtelijk zijn en van goede kwaliteit. Bij het kiezen van de finalisten zouden ze kijken naar presentatie, het interview, het gekozen onderwerp en het filmpje als geheel. Mijn moeder kwam met het idee om Joost Zwanenburg te interviewen. Joost is een bekende graffiti artiest uit Alphen. Ik kende de vogel op de flat. Ik heb toen zelf contact met Joost gezocht en hij vond het een leuk idee. Van mijn zelf bedachte vragen bleven uiteindelijk maar drie over, omdat het filmpje maar één minuut mocht duren. Mijn vader heeft het filmpje gemaakt. Ik had dit namelijk nog nooit gedaan."

Nova stuurde het filmpje kort voor het verstrijken van de inzendingsdatum op. Uit honderdvijftig inzendingen bleven tien finalisten over. En Nova was hier één van! Ze is met haar twaalf jaar een hele verstandige jongedame. Samen met haar ouders en zusje heeft zij een tijdje in Thailand gewoond. Vol trots laat zij ook het fotoalbum van die tijd zien en vertelt zij volop: "Ik was vijf jaar toen ik daar woonde. Mijn zusje Jackie twee. Zij weet er niet veel meer van, ik wel."

De finalisten mochten een dagje naar de studio. "We kregen een rondleiding en zagen mensen aan het werk voor het avondjournaal. Zelf mochten we ook iets doen en we kwamen heel even op tv in het item over de wedstrijd." Helaas heeft Nova niet gewonnen, maar Julian. Als een waardig 'verliezer' zegt zij: "De prijs was één dag meelopen, een microfoon en de eer. Julian was echt heel goed. Ik gun het hem!"


Mooie toekomst

Nova weet goed wat ze wilt. Zij is gek op reizen en zou graag reizend journalist willen worden. "Ik heb op basisschool de Rank gezeten en ga nu tweetalig Havo doen op het Scala. Hierna wil ik graag journalistiek gaan studeren. Waarschijnlijk met de keuze reizen." Floortje Dessing is haar favoriet. Zij zou haar graag eens willen ontmoeten om allerlei vragen te stellen. Tijdens ons gesprek stelt Nova ook heel veel vragen. Zo zou zij best weleens mee willen gaan tijdens een interview. Die belofte gaan we zeker inlossen!

Meer berichten