Jubilaris Heleen Tanis (achter de geraniums) is in het zonnetje gezet vanwege haar pensioen.
Jubilaris Heleen Tanis (achter de geraniums) is in het zonnetje gezet vanwege haar pensioen. (Foto: Wil Kamping)

'Ik houd van parels en briljanten'

Onlangs is juwelier Heleen Tanis met pensioen gegaan. De verkoopassistent van Trossèl Juwelier in de Aarhof denkt na 51 jaar in het juweliersvak echt niet aan stoppen met werken. "Dit vak is gewoon te leuk, maar een dag minder werken is oké", vindt de jubilaris. "Met het feestje vanwege het pensioen heb ik geraniums gekregen. Ze krijgen thuis water en dat is het."

Heleen Tanis: "Toen ik als vijftienjarige van school kwam, ging ik werken in de juwelierswinkel van mijn ouders. Ik kreeg een mooie jurk aan en wat sieraden uit de winkel om en hopla, achter de toonbank!


Vakkennis

Vervolgens heb ik diverse cursussen gevolgd en diploma's gehaald, want vakkennis is noodzakelijk in het juweliersvak. Je moet weten waar je over praat. Het karaatgehalte van goud bijvoorbeeld is best belangrijk, plus de kennis van sieradensloten, kettingwerk en de verschillende soorten edelstenen."

"Ook de werking van horloges en uurwerken hoort daarbij. Je kunt dan denken aan Zwitserse horlogemerken zoal Ebel en Certina. Tegenwoordig zijn er automatische horloges die zich opwinden met de beweging van de pols, zonder batterij dus."


Drie generaties

"Tijdens de 38 jaar dat ik bij Trossèl Juwelier werk, heb ik veel mensen leren kennen, ik heb er zelfs vrienden aan overgehouden. Drie generaties heb ik voorbij zien komen. Eerst hielp ik vader en moeder met hun trouwringen, later kwamen ze met de kinderwagen. Die kinderen kwamen ook weer in de winkel voor hun sieraden en vervolgens help ik nu de kleinkinderen. Trouwringen kopen is een bijzonder moment om bij stil te staan, daar maak ik graag een feestje van, dat hoort er gewoon bij."


Aanzoeksringen

"Je kunt het een hype noemen, de aanzoeksringen", vertelt Tanis. "Dit verschijnsel is overgewaaid uit Amerika en Engeland. Het is eigenlijk een andere term voor de vroegere verlovingsringen. Het zijn veelal jonge mannen die een ring met een briljantje uitzoeken om hun geliefde ten huwelijk te vragen. Vaak een spannende vraag met een nog spannender antwoord. Erg leuk om daaraan mee te helpen."


"Zelf ben ik gek op briljanten en parels, maar van een mooie zilveren ring kan ik ook genieten. Het aanbod van sieraden is in de loop der jaren veranderd. Momenteel zie je bijvoorbeeld veel sieraden van staal en trendy merken als Buddha to Buddha."

"Het winkelgedrag van mensen is ook veranderd. De drempel om even binnen te wippen is een stuk lager dan vroeger. Toen kwamen mensen alleen bij de juwelier om daadwerkelijk iets te kopen. En nu komen klanten ook regelmatig langs om zich te oriënteren, even neuzen welke nieuwe dingen we in onze collectie hebben.


Zogenaamd verkocht

Een paar jaar geleden kwam een vrouw steeds kijken naar een gouden ring met briljanten. Ze was wel snel jarig, maar had al een hond gekregen. Haar man heeft toen stiekem de felbegeerde ring voor haar gekocht. Toen ze daarna opnieuw kwam kijken was de ring 'zogenaamd' verkocht. Ik speelde het spel mee. Later vertelde ze erg blij te zijn met de ring. Als mensenmens geniet ik van het sociale contact met mensen. Waarom zou ik stoppen, voor mij geen geraniums."

Meer berichten