Foto:

Groengeel hart

Sportpet door Theo van Egmond

Hij heeft een groengeel hart. Dat kan je wel zeggen van de oorspronkelijke Hagenaar Eeg Bollebakker. Met een tussenstop naar Feyenoord zag hij vanaf zijn zevende bijna alle wedstrijden van ADO Den Haag. Mede door zijn penningmeesterschap destijds van de businessclub had hij acht jaar lang toegang tot de vermaarde Residentieclub. Vervolgens mocht hij zich zeven jaar lang laten verwennen in de businessclub, twee jaar volgde hij als verslaggever de verrichtingen van de Haagse club vanaf de perstribune en de laatste zes jaar had hij twee seizoenkaarten voor de eretribune. Daar moest hij uiteindelijk wel zelf zijn biertje en het beste broodje bal van Nederland kopen.


Vanaf komend seizoen zal dat niet meer het geval zijn. Hoewel hij de laatste jaren een perfecte parkeerplaats pal voor de hoofdingang toegewezen had gekregen, moet Eeg er vanwege gezondheidsredenen vanaf zijn. Vanwege stevige rugpijn en een aantal andere vervelende ongemakken kan hij de trappen in het stadion niet meer op. Het gaat hem aan het hart, maar het gaat echt niet meer, zo voelt Eeg dat zelf. De volbloed Hagenaar woont inmiddels achtendertig jaar in Alphen aan den Rijn, sinds een ruim halfjaar in een prachtig nieuw appartement aan de Aziëaan.


Dat hij voor eeuwig een Hagenees blijft is duidelijk, maar hij, directeur/eigenaar van AKEB administratiekantoor, voelt zich zeker ook Alphenaar. Hij sponsorde diverse Alphense voetbalclubs en vervulde functies bij meerdere sportclubs, zoals bij ARC en vooral ook bij Alphense Boys. Daar komt hij sinds enige tijd niet meer, omdat een geschil met betrekking tot het rookverbod niet oplosbaar bleek.


Een saai verleden heeft Eeg bepaald niet. Tot zijn twintigste woonde hij in Den Haag, toen tien jaar in diverse landen vanwege zijn functie als reisleider en daarna ook nog eens als werknemer van Shell in Frankrijk. Nog niet zo lang geleden was hij ook nog enkele jaren penningmeester bij voetbalvereniging Haaglandia. Wat bijna niemand weet; Eeg Bollebakker is de geestelijk vader van Alphens grootste politieke partij Nieuw Elan. Hij bedacht destijds de naam en richtte samen met Gerard van As en Wim Bloothoofd, ook al iemand die veel voor de Alphense sport betekend heeft, Nieuw Elan op.


Eeg Bollebakker mag een conventioneel persoon worden genoemd, dat weet hij zelf. Niet altijd is men het met zijn mening en enthousiasme eens. Dan kan hij best eigenwijs zijn. Voor mij persoonlijk heeft hij een aantal jaren geleden, toen ik door de niet bij naam te noemen bank zwaar genaaid was, onwijs veel betekend.

ADO Den Haag moet het voortaan zonder zijn aanwezigheid doen. En dat betekent dat ik die soms mee mocht het onovertroffen broodje bal moet missen. Best jammer!

Meer berichten