Don nodigt stichtingen, verenigingen en kunstenaars uit om activiteiten te organiseren in de leegstaande zalen.
Don nodigt stichtingen, verenigingen en kunstenaars uit om activiteiten te organiseren in de leegstaande zalen. (Foto: Morvenna Goudkade)

Creatief bezig zijn aan de Rijndijk

Je kunt er gaan logeren, maar je kunt er ook schilderlessen volgen, klaverjassen of salsadansen. The Budget Hotel Groenendijk, vroeger bekend als 'Polenhotel', gooit het tegenwoordig over een heel andere boeg. De hotelgasten zijn internationale studenten en er komen mensen uit de regio om creatief te zijn.


Het is een echt familiebedrijf. De grootvader van Don van der Voort (53) begon in 1914 een café met kruidenierswinkel, op de plek waar nu het hotel staat. Zijn vader en oom volgden en breidden uit met hotelkamers. De huidige eigenaar was 23 toen hij in de zaak kwam. Het ging destijds goed met Hotel Groenendijk, genoemd naar het gelijknamige buurtschap aan de Rijndijk, maar dat veranderde drastisch door de aanleg van de N11.

"Toen de weg er kwam liepen de inkomsten enorm terug," zegt Van der Voort. "We waren een echt wegrestaurant, met hotel. Vroeger reed iedereen over de Rijndijk, dat was de logische route. Daarna kwamen ze niet meer langs, reed iedereen over de N11."


Om het tij te keren ging hij samenwerken met huisvestingsbureaus voor arbeidsmigranten. Door de vele Poolse medewerkers die gehuisvest werden in Hotel Groenendijk, kwam het bedrijf te boek te staan als 'Polenhotel'. Inmiddels heeft Van der Voort weer een andere weg ingeslagen, samen met echtgenote Rebecca. "In 2015 zijn we begonnen met een nieuw concept. Als The Budget Hotel Groenendijk bied ik nu ook vaak kamers voor langere termijn, maar de doelgroep is anders. Internationale studenten en stagiaires, die geen kamer kunnen vinden in Leiden bijvoorbeeld."

De ruimtes van het vroegere restaurant stonden meestal leeg, en dat bracht hem op een idee. "Ik heb besloten de ruimtes aan te bieden aan verenigingen, stichtingen en kunstenaars die hier iets willen organiseren. De zaalhuur is daarbij gratis. Een tijdlang heeft hier een koor gerepeteerd en er was een biljartclub. Nu is er een schildercursus en salsadansen. En klaverjassen, dat organiseer ik zelf. Ik sta overal voor open."

Wie meer wil weten over de mogelijkheden om activiteiten te organiseren in The Budget Hotel Groenendijk kan contact opnemen met Don van der Voort op telefoonnummer 085-0640350 of een mail sturen naar info@thebudgethotel.nl. Ook voor wie mee wil doen met lopende activiteiten. The Budget Hotel Groenendijk ligt aan de Rijndijk 96 in Hazerswoude-Rijndijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden