Han Brinkman bij het beeld 'Ik en mijn ziel'. "Als ik mijn eigen foto's bekijk, gaat het vaak over 'minder is meer'.
Han Brinkman bij het beeld 'Ik en mijn ziel'. "Als ik mijn eigen foto's bekijk, gaat het vaak over 'minder is meer'. (Foto: John Timmerman)

Kunst in de regio: Han Brinkman met het beeld 'Ik en mijn ziel'

In de zomermaanden willen we op deze plaats wekelijks een artikel publiceren waarin een kunstobject centraal staat dat zich in Alphen a/d Rijn of omgeving bevindt. Dat kan een publiek object zijn, bijvoorbeeld een beeld of monument in een openbaar park, of een object van een particulier, maar vooral over het verhaal erachter.

Nieuwkoop - We beginnen deze serie me het verhaal achter het bijzondere beeld van Han Brinkman, wonende in de componistenbuurt van Nieuwkoop. In de 'postzegel', zoals Han (79) zijn kleine, maar idyllisch aan het water gelegen tuin noemt, staat een interessant beeld van duidelijk Afrikaanse oorsprong. Het is een menselijk hoofd met een verstild gezicht dat wordt omgeven door een open vorm.
Het beeld heeft Han cadeau gekregen van zijn vrouw in een tijd dat beiden nogal bezig waren met spiritualiteit. "Het sprak mij toen, en nu nog, erg aan door de intimiteit die het heeft, door die vorm van een gestileerd gezicht in een omhulsel. Als de ziel in de mens."

Han: "De naam van de maker is bij mij niet bekend, maar het is gemaakt door een jonge beeldhouwer uit Zimbabwe. Daar is een gemeenschap in de bergen waar ze de steen waarvan het beeld is gemaakt, ik geloof dat het aventurijn is, weghalen. Daar worden veel beelden gemaakt, die o.a. naar de BeeldenTuin Zwammerdam worden verscheept."

Schilderkunst en fotografie

Hans belangstelling voor beelden is voortgekomen uit de vriendschap met zijn inmiddels overleden collega Frank Ooms uit Zwammerdam. "Hij en zijn vrouw hadden daar een beeldentuin opgezet. Frank is later ook zelf gaan beeldhouwen en maakte erg mooie beelden. Zo ben ik er een beetje ingegroeid."
Het is niet alleen de beeldhouwkunst van bijvoorbeeld Zadkine, Giacometti of het werk dat hij geregeld bezoekt bij het museum Beelden aan Zee die hem boeit, maar hij interesseert zich ook voor de schilderkunst en fotografie.

Meer dan het beeld

Met het laatste is hij vooral na zijn pensionering al jaren actief. Zijn foto's worden door veel collega-amateurfotografen erg bewonderd vanwege hun aparte en bijzondere stijl. Dat is nou een typische 'Hanfoto', wordt vaak gezegd. "Ja, ik heb mezelf ook weleens afgevraagd wat ze daarmee bedoelen", glimlacht de fotograaf in kwestie. "Als ik mijn eigen foto's bekijk, gaat het heel vaak over 'minder is meer'. Ook houd ik van metaforen en symboliek. Voor mij moet op de foto net iets meer te zien zijn dan het beeld alleen. Zoals bij 'Ik en mijn Ziel'."

Meer berichten