Marc Samsom: "Iedereen kent elkaar hier, dat geldt ook voor een flink deel van de inwoners van De Bruggen."
Marc Samsom: "Iedereen kent elkaar hier, dat geldt ook voor een flink deel van de inwoners van De Bruggen." (Foto: Kaj Elhorst)

Een veel bewogen geschiedenis in Z'dam

Zwammerdam heeft tot op de dag van vandaag een echte, historische dorpskern. Dat is ook wel terecht. Op deze plek deden zich heel veel historische hoogtepunten voor: de havenplaats voor Romeinse schepen, de bouw van de Swadenburg, de allesverwoestende brand tijdens Rampjaar 1672, de bouw van een dam die ook weer heel snel verdween...


In het historische hart staat ook het Baljuwhuis waar ooit de baljuw en de schout woonden en waar later een bakker was gevestigd. Het huis is gebouwd vlak na de Franse veldtocht van 1672. Nu spreken wij er Marc Samsom, bestuurslid van de Belangenvereniging. "Een dorp met veel binding met de buitenwereld, middenin het groen, aan het water en de snelweg binnen handbereik."


Het leuke van een dorp is de hechte gemeenschap, dat geldt ook voor de mensen die aan de noordkant van de Oude Rijn wonen. Het is een minderheid, maar ze horen er nadrukkelijk wel bij. "Ik vind het echt heel leuk om zoveel mensen uit mijn omgeving te kennen en met hen samen te werken. Bij veel activiteiten kom ik dezelfde mensen tegen, maar dat is niet erg. Het is juist een van de leuke dingen van het wonen in een dorp. Iedereen kent elkaar hier, dat geldt ook voor een flink deel van de inwoners van De Bruggen." Ondanks het grote saamhorigheidsgevoel van de 2000 Dammenaren, is er nog geen dorpshuis. "Dat gaat er wel komen", maakt Marc duidelijk. "We hebben hier in het historische centrum geen groot gebouw dat zich ervoor leent en dus is het de bedoeling iets nieuws te bouwen. Er is nog wel wat gesteggel over de locatie."

De keuze voor de locatie hangt onder meer samen met de deelname van de voetbalvereniging, de grootste vereniging van het dorp. "Het zou wat vreemd zijn om die er niet bij te betrekken", meent Marc. "Naast de voetbalvereniging krijgen de basisschool en de biljartclubs, fanfare, toneelvereniging, historische werkgroep, gymsportvereniging en meer een plek. Als het aan ons ligt, blijft het ook zo. De beschikbaarheid van vrijwilligers is daarvoor wel een voorwaarde. Daarvoor is het van belang dat jongeren hier een goede huisvesting kunnen vinden. Daarvoor ondernemen we geregeld actie."


We zijn het er al gauw over eens dat Zwammerdam veel te bieden heeft met IPSE/De Bruggen en de Jostiband. De Bruggen is niet alleen een sociale opvang, het is ook een belangrijke werkgever voor mensen in en buiten het dorp. "En de repetities van de Jostiband zijn gewoon een bron van enthousiasme en plezier voor ieder die het hoort", voegt hij daaraan toe. De landelijke omgeving vindt Marc heel mooi. "Als ik 's morgens wakker word en ik hoor de koeien loeien, dan ervaar ik dat als een heel bijzondere ervaring."


Na afloop van het gesprek rijdt uw journalist nog even door het dorp. Een historisch centrum... zo kan je het zeker noemen, met pleintjes, straatjes en zijstraatjes zonder de drukte van een grote stad. Een mooie woonplek in een groene oase.

Meer berichten