IST Flight Training heeft meerdere flight simulators beschikbaar. Paul: "Deze elektronica zorgt er voor dat de piloot zich waant in een echt vliegtuig."
IST Flight Training heeft meerdere flight simulators beschikbaar. Paul: "Deze elektronica zorgt er voor dat de piloot zich waant in een echt vliegtuig." (Foto: IST Flight Training)

Een echte vliegschool in Alphen

Wie langs de Kalkovenweg in Alphen aan den Rijn rijdt, kan gemakkelijk een gebouw voorbij rijden waarop staat aangegeven: IST Flight Training. De nietsvermoedende voorbijrijder kan niet weten dat in dit gebouw een professionele vliegschool is gevestigd met volwaardige flight simulators en waar piloten een gedegen opleiding krijgen of voorbereid worden op een verdere toekomst als piloot.

Paul van Spijker is eigenaar van deze vliegschool samen met zijn vrouw Ellen. Paul is een veelzijdig persoon. "Mijn visitekaartje is eigenlijk te klein voor alles wat ik doe." De opleiding is wel de belangrijkste bron van inkomsten. Paul: "Piloten komen bij mij om zich beter voor te bereiden op een sollicitatie bij een grote luchtvaartmaatschappij zoals KLM of een andere Europese topbedrijf. Deze luchtvaartmaatschappijen stellen hoge eisen aan hun piloten."


Foutloos

Hij wijst naar een whiteboard in de kamer waar wat kolommen met getallen geschreven staan die duidelijk maken wat van een piloot wordt verwacht. Paul vervolgt: "Piloten moeten ingewikkelde oefeningen kunnen uitvoeren in korte tijd. Ze moeten draaien tijdens een klim, een gegeven snelheid en hoogte heel nauwkeurig handhaven en tegelijk gegevens in systemen invoeren. Dit moet allemaal in korte tijd foutloos gedaan worden. Voor solliciterende piloten zijn dit zeer stressvolle momenten."

Piloten kunnen bij IST Flight Training op de simulator oefenen om hun kansen bij een sollicitatie te vergroten. Maar piloten kunnen ook oefenen om toegelaten te worden tot een hogere opleiding, zoals de KLM Flight Academy.


Bewegingen nabootsen

IST Flight Training heeft meerdere flight simulators beschikbaar. Een daarvan is de simulator van de Boeing 737 die geüpdatet wordt naar de 737 MAX. Het echte vliegtuig is de nieuwste versie van de Boeing 737 verkeersvliegtuigen, bedoeld voor kortere en middellange afstanden.
De simulator die in de vliegschool staat in Alphen heeft alle mogelijkheden die een simulator moet hebben. Door het beweegbare onderstel kan de simulator alle bewegingen nabootsen die een echt vliegtuig ook maakt.

Paul: "Als de piloot de stuurknuppel naar zich toe trekt, voelt de piloot dat de neus omhoog gaat. Bij het draaien van de stuurknuppel voelt hij dat er echt een bocht wordt gemaakt. Maar de piloot voelt het niet alleen, hij ziet ook door de ramen een werkelijke buitenwereld van lucht en grond en hoe dat beweegt ten opzichte van het vliegtuig."


In vliegtuig wanen

De instrumenten in de cockpit functioneren als in een echt vliegtuig. Paul laat een stelling zien met een groot aantal elektronische kasten. Paul legt uit: "Deze elektronica zorgt er voor dat de piloot zich waant in een echt vliegtuig." Naast de Boeing 737 MAX heeft Paul ook een simulator voor een Piper Seneca, een tweemotorig vliegtuig, en een simulator voor een eenmotorig vliegtuig. Op deze laatste simulator leert een piloot de basisbeginselen van het vliegen. Beide simulators beschikken wel over functionerende instrumenten, maar bewegen niet.

Flight Training is een unieke vliegschool. Veel piloten die verder willen komen in het vliegen, melden zich bij de vliegschool voor extra lessen. Maar de concurrentie in de pilotenwereld is groot en luchtvaartmaatschappijen stellen hoge eisen. Paul van Spijker en zijn vrouw Ellen zijn zeer toegewijd om piloten te begeleiden naar een nieuwe toekomst. 

Renovatie

De simulator van de Boeing 737 MAX wordt momenteel gerenoveerd. Dat gebeurt in stapjes. Paul voert deze vernieuwingen allemaal zelf uit. Door zijn lange ervaring, onder andere bij Fokker als flight test engineer, heeft hij gedegen kennis hoe de flight simulator werkt en hoe alles in elkaar past. Paul zorgt zelf ook voor de certificatie van zijn flight simulators.

Meer berichten