Derk, Shirley en Jordi zijn Aarlanderveners. Ze zijn het erover eens: het dorp is de beste plek op aarde voor jong en oud.
Derk, Shirley en Jordi zijn Aarlanderveners. Ze zijn het erover eens: het dorp is de beste plek op aarde voor jong en oud. (Foto: Kaj Elhorst)

Aarlanderveen leeft volop en biedt rust

Het aantal inwoners is de laatste jaren gedaald tot ruim 1100, "maar dat komt niet door weglopers maar door kleinere gezinnen". Daarvan is Jordi Wijfje, bestuurslid 'wonen' van de Belangenvereniging, overtuigd. We zitten met hem aan tafel en nog twee jonge inwoners van het dorp: Shirley Jasper-Veenswijk en Derk Gruppen. Ze zijn het erover eens: Aarlanderveen is de beste plek op aarde voor jong en oud.

Alledrie zijn ze geboren en getogen Aarlanderveners. Derk is de enige die misschien, tijdelijk, weggaat als er geen woningen voor starters komen. "We worden wel gedwongen om te vertrekken door het gebrek aan geschikte woningen, maar eigenlijk willen we niet weg."

Derk is goed bekend met het leven van jongeren in het dorp, ze trekken veel met elkaar op en hebben zelfs kleding die hen herkenbaar maakt. De samenhang is daardoor ook aan de buitenkant duidelijk te zien. Er is voor hen in Aarlanderveen zelf al genoeg te doen zoals het dorpsfeest, voetbalfeest, het café in het Oude Rechthuis en een aantal keten waar ze samen kunnen komen. Van tijd tot tijd trekken de jongeren er ook op uit buiten het dorp, in de groepskleding natuurlijk!


Voor Shirley is er ook geen mooiere plek te bedenken. "Al dat groen om je heen en de veiligheid, ook voor kinderen," zegt ze. "Speelruimte zat en alleen maar mensen om je heen die goed op je letten."
Jordi Wijfje benadrukt dat Aarlanderveen gelukkig nog steeds een paar winkels heeft zoals een bakker, kapper en kaasbar. "Wie meer wil, gaat meestal naar Nieuwkoop, dat is dichterbij dan Alphen." In de loop van de jaren is Aarlanderveen wel rustiger en stiller geworden. Wat het dorp te bieden heeft? "Nou", meent Derk, "het is heel opvallend dat sommige jongeren uit Alphen hier lid worden van de voetbalclub. Ze vinden het veiliger en gezelliger dan bij de clubs in de stad. Dat zegt toch wel iets!"


Dat Aarlanderveners het leuk vinden om veel met elkaar op te trekken, is Danny Oosterman van Studio Oosterman wel met zijn dorpsgenoten eens. "Maar wie echte stilte en rust zoekt, kan beter middenin de polder komen wonen", vindt hij. "Aarlanderveen is een levendig dorp met bedrijven en evenementen, dat brengt zo nu en dan rumoer met zich mee." Ook in zijn eigen studio vinden evenementen plaats zoals het maandelijkse koffieconcert en een Jazzfestival. "Het is leuk om in een dorp te wonen maar je krijgt de mensen er ook bij", zegt hij. "Verder zijn we heel gelukkig met het voortbestaan van een basisschool."

Oosterman is zichtbaar trots op zijn dorp, de plek waar zijn voorouders al woonden en in de turfhandel zaten. Vanaf zijn terrein is goed te zien hoe in de polder turf werd uitgegraven. Nu is het een prachtig natuurgebied vol zwanen, eenden en andere dieren. "Een toeristische trekpleister in de polder, zeker voor iedereen die graag fietst", meent hij. De uitgestrektheid van de landerijen rondom Aarlanderveen maakt het dorp tot een goede pleisterplaats in het groen.

Meer berichten