V.l.n.r.: Naya, Lina, Ruby (Stichting Nieuwe Alphenaren) Marina, Joulia en Hanna. Marina: ""Kijk, je krijgt geen gebruiksaanwijzing om deze mensen iets te leren, want alles is hier anders."
V.l.n.r.: Naya, Lina, Ruby (Stichting Nieuwe Alphenaren) Marina, Joulia en Hanna. Marina: ""Kijk, je krijgt geen gebruiksaanwijzing om deze mensen iets te leren, want alles is hier anders." (Foto: Wil Kamping)

Nieuwe Alphenaren zijn ontzettend blij met 'hun Maatje'

Het gezin Bakkal uit Aleppo (Syrië) is nu 2,5 jaar in Nederland. Hanna Bakkal is samen met zijn vrouw Lina en hun twee dochters terecht gekomen in Alphen aan den Rijn. Stichting Nieuwe Alphenaren helpt vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) door vrijwilligers aan vluchtelingen te koppelen. Zo leren zij de taal, cultuur en Nederlandse gewoontes op een informele manier.


Sinds 2016 bezoekt Marina de familie Bakkal. "In onze wekelijkse ontmoetingen kwam van alles aan bod, zoals meegaan naar een artsbezoek en het doornemen van onbegrepen correspondentie", vertelt Marina. "De kreet 'Wat moet ik doen Marina' werd veel gebruikt."


Post-it briefjes

"Kijk, je krijgt geen gebruiksaanwijzing om deze mensen iets te leren, alles is hier anders. En als je geen Europese taal hebt geleerd is Nederlands best moeilijk. In het begin hingen er overal door hun huis post-its als geheugensteuntjes. Op de koelkast, de computermuis, op de bloemkool.

Nu spreken Hanna en de kinderen vrij goed Nederlands. Lina vindt de uitspraak en grammatica nog lastig. Oudste dochter Joulia is het 'taalwonder' van de familie, zij vertaalt als Lina een gesprek niet kan volgen. Joulia studeert aan de Haagse Hoge School. In minder dan een jaar heeft ze de Nederlandse taal goed onder de knie. Haar zus Naya studeert aan taalschool Babel in Utrecht. "De weg naar scholing biedt ons de mogelijkheid hier een goede toekomst op te bouwen." Haar zus Joulia heeft in Aleppo een jaar op de universiteit gestudeerd. "Deze studie werd in Nederland gewaardeerd als havo-niveau. Ik heb nu een schakeljaar, dus ik kom ik er wel maar via een omweg", vertelt zij. "Ik werk iedere dag aan mijn Nederlands."


Duolingo

Hanna is blij met de steun van 'ons maatje'. "Het is fijn dat Marina helpt met dingen waar wij tegenaan lopen. Bijvoorbeeld bij de keuze van de scholing van onze kinderen en iets simpels als een boormachine lenen. In 2015 zat Hanna in diverse asielzoekerscentra in het land. "Daar heb je als vluchteling veel tijd. Via de app Duolingo leerde ik mijzelf en anderen Nederlandse woorden. Zo sprak ik al wat basiswoorden Nederlands. Verder ben ik vrijwilliger bij Tom in de Buurt en het Gilde. In Aleppo was ik beroepsfotograaf."


Over de overtocht vanuit Syrië wil Hanna niet veel kwijt. "De oversteek vanuit Turkije, het wachten op de boot. Er waaide een harde wind en de golven waren hoog toen de boot kwam. Wat kon er allemaal gebeuren? Niemand durfde in te stappen. We besloten toen om met elkaar te bidden op het strand. Je kunt het geloven of niet, maar snel daarna werd de zee kalm. En nu ben ik hier, veilig in Alphen."


Stichting Nieuwe Alphenaren

Hanna: "Door Stichting Nieuwe Alphenaren worden ook uitjes en ontmoetingen voor nieuwe Alphenaren georganiseerd. Zoals een bezoek aan Archeon en Avifauna. Daar hebben we samen met de maatjes van genoten."

Steeds meer statushouders vinden hun weg naar de stichting. Daarom is Stichting Nieuwe Alphenaren op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wilt u ook iets doen voor Alphense vluchtelingen? Dat kan! Meld u aan via www.nieuwealphenaren.nl

Meer berichten