Logo alphensnieuwsblad.nl


Wethouder Gert-Jan Schotanus verrichte de openingshandeling  door samen met kinderen de waterpomp in gebruik te nemen. Links staat Gerda Bonninga, coördinator van het natuureiland Pampus.
Wethouder Gert-Jan Schotanus verrichte de openingshandeling door samen met kinderen de waterpomp in gebruik te nemen. Links staat Gerda Bonninga, coördinator van het natuureiland Pampus. (Foto: Hans Willering )

Natuureiland Pampus brengt kinderen in beweging

Midden tussen huizen, straten en een school is een natuurgebied te vinden dat special opgezet is om kinderen meer te laten bewegen en met elkaar in verbinding te komen. Het natuurpark Pampus in de Alphense wijk Nieuwe Sloot moet kinderen meer gevoel geven voor de natuur. Het natuureiland werd ontwikkeld door IVN en vrijwilligers uit de wijk. Vorige week zaterdag werd het natuurgebied officieel geopend door wethouder Gert-Jan Schotanus en een groot aantal kinderen. Ze namen de waterpomp op het eiland in gebruik.


IVN is een Nederlandse instelling die zich bezighoudt met educatie voor natuur en milieu en heeft ook een tak in Alphen. Gerda Bonninga, lid van IVN, is coördinator van het natuureiland Pampus. Gerda: "Het natuureiland Pampus is gebaseerd op het idee dat kinderen te veel binnen zitten en bezig zijn met hun iPad of een mobiele telefoon en te weinig buiten komen. Dit was onlangs nog in het nieuws."


Het natuureiland kent een gevarieerd landschap aan bloemen en planten. Met een pomp kan water geleid worden naar onderliggende poeltjes. Gerda vervolgt: "Op het eiland komen kinderen uit de wijk met elkaar in verbinding en leren elkaar beter kennen. Door in de buitenlucht te zijn, gaan kinderen meer met elkaar spelen. We hebben subsidie gekregen in het kader van Groen Doet Goed."


Kinderen uit de omgeving en de scholen in de buurt zijn nauw betrokken geweest bij de inrichting van het eiland. José van der Bas heeft het ontwerp van het natuureiland getrokken. José: "Twee jaar geleden zijn we begonnen met het project. IVN was opdrachtgever. Door de kinderen op school zijn zes tot zeven maquettes ontwikkeld, allemaal opgezet met verschillende ideeën hoe het eiland er uit zou kunnen zien. Daaruit is uiteindelijk het definitief ontwerp gekomen. Ook de pomp is bedacht door de kinderen." José heeft een eigen bedrijf in groenvoorziening.


De gemeente, de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap hebben ook een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het eiland. Het natuurgebied is altijd open en wordt onderhouden door bewoners van de wijk in overleg met IVN. Kinderen uit de omgeving, maar ook eventueel daarbuiten, kunnen elke dag de natuur in het gebied verkennen.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox