Heerlijk sportmens

Sportpet door Theo van Egmond

Op 15 augustus 2006 liet trainer Robbert de Ruiter de toen twintigjarige Machiel van Maarseveen zijn eerste officiële minuten maken in het eerste elftal van ARC. Het betrof een bekerwedstrijd tegen VEP. Later in het seizoen 2006/2007 speelde hij zich definitief in het standaardteam. In de eerste klasse A werd Zwaluwen/30 kampioen en nam ARC een periodetitel over van die club. Argon en Loosdrecht degradeerden.


Machiel was vanaf dat moment niet meer weg te slaan uit de selectie. Op 2 juni 2018 was FC Brielle-ARC zijn laatste partijtje in de defensie. Machiel van Maarseveen gaat na 341 wedstrijden met vrienden in het zevende elftal voetballen en dat betekent dat hij wel degelijk een roodzwart hart heeft.

Ooit schopte hij zijn eerste balletje in de jeugd van Olympia. Vele jaren later werd hij ingelijfd door het Rotterdamse Excelsior. Toen een profloopbaan er niet in bleek te zitten, koos de thans al jaren in Alphen wonende Van Maarseveen voor voetballen op topniveau bij de amateurs. Dat topniveau haalde hij, want met de Alphense Racing Club kwam hij in 83 wedstrijden uit in de Hoofdklasse en 58 in de Topklasse. In die lange ARC-tijd incasseerde hij vijftien keer een gele kaart en eenmaal, op 10 december in de zesenzestigste minuut van IJsselmeervogels-ARC (2-1), een rode. En dat is voor een verdediger een zeer beschaafd aantal.


Maar dat past helemaal bij de persoon Machiel van Maarseveen. Geen grote bek, altijd beschaafd, sportief spelend en een man van normen en waarden. Een man ook van zelden heel hoge cijfers, maar ook nooit echt lage. Kortom, een degelijke betrouwbare voetballer, die elke trainer graag in zijn team wilde hebben.


Zaterdag bood de club hem een afscheidswedstrijd aan. Een twintigtal spelers uit goede en minder goede tijden was naar Alphen gekomen om met hem lekker ontspannen te ballen tegen het huidige ARC. Mannen als Remco Tuinenburg, Levinho Wijdenbosch, Eijnand Koning, Sergio Ommel, Jason Trommel, Gert Labots, Roland Verlaan, Lorenzo Rimkus en de geblesseerde Stefan Schaafsma kwamen er net als trainer Robbert de Ruiter een mooie afsluitmiddag voor Machiel van maken.


Die als toetje na afloop van de wedstrijd (3-2 voor de jonkies) door zijn vroegere voetbalvrienden nog even in een stinkslot werd gemikt. De onovertrefbare ARC-archivaris Jan Westmaas had voor hem prachtig dik herdenkboek gemaakt. Een heerlijk sportmens, die Machiel van Maarseveen.

Meer berichten