Foto: John Timmerman

De kikkerfluisteraar komt uit Noorden

Voorweg 22, Noorden. Een groen boogbruggetje overspant de langs de weg gelegen sloot en geeft toegang tot een idyllisch eiland met daarop een schilderachtig huisje uit het begin van de vorige eeuw. Het ouderlijk huis van waterleliekweker Herman den Beer. In Noorden en wijde omgeving niet alleen bekend om zijn prachtige waterlelies, maar ook vanwege zijn speciale band met de kikkers op zijn eiland. Kikkers waar hij mee praat!

Een sprookje? Nee, serieus. We spreken de op het eiland geboren Herman in de kas achter zijn huis. De plek waar hij bijna dagelijks een groot deel van zijn tijd doorbrengt te midden van zijn geliefde Nymphaea (prachtig gekleurde waterlelies) en zijn groene kikkers.


"Ik heb al kikkers in de kas sinds ik deze kweekbakken hier heb aangelegd. Met de waterlelies kwamen de kikkers er vanzelf in. Doordat deze kas als een grote klankkast werkt, is hun roepen - kwaken zeggen we hier in het dorp - tot ver in de omtrek te horen. Dat trekt andere kikkers aan en voordat je het weet zitter er tientallen."


De sympathieke zeventiger wijst naar de kweekbak waarop drie groene kikkers vanaf een houten plankje nieuwsgierig de wereld inkijken. "In de kweekbakken buiten zitten de meerkikkers. Reuzegrote, groene exemplaren, zo groot als mijn hand. Ze maken ook een ander, donkerder geluid dan deze kleinere soort."

Herman loopt op het plankje af, pakt de daarop wat nerveus bewegende kikker en zet hem op zijn hand. Zijn rustige stem lijkt het diertje te kalmeren en het lukt een foto te maken voordat het met een plons de bak induikt. Alsof dit voor de andere dieren een teken was, vult plotseling een oorverdovend kwaakconcert de ruimte van de kas. "Als ik wil kan ik ze met handgeklap stil krijgen", voegt Herman de daad bij het woord. "Ze zijn erg tam en aan me gewend doordat ik heel vaak met mijn handen in de kweekbakken roer. Onlangs had ik hier een mevrouw op bezoek en zette een kikker op haar hand. Ze streelde hem en tot haar verrassing begon hij te kwaken!"

'Ik word blij van mijn kikkers!'

Voor Hermans vrouw, de Amerikaans-Noordense kunstschilder en beeldhouwster Jeanne Johns, zijn niet alleen haar mans waterlelies, maar ook zijn kikkers vaak een dankbaar onderwerp. "Kijk, toevallig staat daar een schilderij van Jeanne met een kikker erop!" Hij wijst richting een klein, kleurrijk kunstwerk op de grond. Een groot deel van zijn vrije tijd brengt de Noordense waterleliekweker door op zijn racefiets, lekker buiten in de natuur. "Daar hou ik van", zegt hij. "Ik word daar blij van, net als van mijn kikkers!"

Kom eens kijken

Wilt u zelf de kikkers van Herman zien en tegelijk genieten van zijn prachtige waterlelies? Dat kan. U bent van maandag tot en met zaterdag welkom op Nymphaea Eiland. Voor de route en meer informatie ga naar www.waterlelies.nl

Meer berichten