Kaasboerin Ria van Harten: "In 2016 hadden we een felle brand op ons terrein. Achteraf is de schade gelukkig beperkt gebleven. Het had veel erger gekund. Eén verkeerd vlammetje en alles wat je opgebouwd hebt is in een oogwenk weg."
Kaasboerin Ria van Harten: "In 2016 hadden we een felle brand op ons terrein. Achteraf is de schade gelukkig beperkt gebleven. Het had veel erger gekund. Eén verkeerd vlammetje en alles wat je opgebouwd hebt is in een oogwenk weg." (Foto: Wil Kamping)

'De hele dag door snoep ik kaas'

Ria van Harten heeft als kind nooit gedacht 'ik wil boerin worden'. Toch is de kaasboerin van het 'boer zijn' gaan houden. Samen met haar man Henk runt Ria kaasboerderij van Harten aan de rand van Woubrugge. "Ik houd van de vrijheid van het weidse polderlandschap en het omgaan met koeien en de kalfjes op onze boerderij."

"Verliefd worden op een boer, dat overkomt je. We zijn nu vijftien jaar samen en werken als team op de boerderij", vertelt Van Harten. "Eigenlijk ben ik een groot deel van mijn leven boerin. Je groeit er in, de eerste jaren had Henk nog een maatschap met zijn ouders en in 2013 hebben we de boerderij overgenomen."

"In het begin wilde ik alle facetten van het bedrijf weten. Wanneer de veearts kwam voor een koe die moest kalven, stond ik er met mijn neus bovenop. Nu ben ik winkeljuffrouw, manager van de boerderijwinkel naast ons huis, administratief medewerker en moeder van vijf kinderen. Er zullen best nog dingen zijn die ik vergeet te benoemen, maar wanneer je iets leuk vindt dan ga je ervoor."


Experimenteren met kaas

Ik heb allerlei cursussen kaasmaken gevolgd, maar het meeste leer je toch in de praktijk. Naast de authentieke kaas houd ik van uitdagende kaassmaken. Experimenteren met kaas doe ik graag. Ik snoep de hele dag door kaas en kan er moeilijk vanaf blijven. Kaas moet tenslotte gekeurd worden voordat het in de winkel komt. Zo mix ik allerlei soorten kruiden en voeg die toe voordat de kaas het vat ingaat. Verrassende smaken zijn er tevoorschijn gekomen, zoals truffelkaas, sambalkaas, tostikaas met ui en knoflook."

"Onze oudste zoon van vijftien helpt al op de boerderij, uit school gaat hij gelijk aan de slag met schoonmaken van de koeienboxen en koeien voeren. Zo leuk om te zien. Onze dochters helpen af en toe mee in de winkel."

Koeiendans

"Al onze koeien kunnen vrij bewegen in de loopstal. Wanneer ze na een lange winter weer naar buiten mogen, zijn ze dolblij. Ze stormen de stal uit, rollen hard met hun kop en maken dan onbesuisde bokkensprongen met de achterpoten. Bij de meeste beesten is de springerij na een paar uur wel over, maar bij sommigen kan de 'koeiendans' wel drie dagen duren. Een prachtig gezicht. Op de jaarlijkse open dag genieten ook bezoekers van dit spektakel."

"In 2016 kregen we te maken met een felle brand op ons terrein. De vlammen kwamen boven het dak uit. Dat beeld zal ik niet snel vergeten. Als mens en boer heb je soms een gelukje nodig, om daarna weer verder te gaan."

Meer berichten


Shopbox