Na zestig jaar huwelijk heeft de heer Koos Tollenaar een diep respect voor zijn vrouw Nel, die door de drukke bezigheden van haar man vaak alleen thuiszat: "Zij heeft zoveel moeten slikken."
Na zestig jaar huwelijk heeft de heer Koos Tollenaar een diep respect voor zijn vrouw Nel, die door de drukke bezigheden van haar man vaak alleen thuiszat: "Zij heeft zoveel moeten slikken." (Foto: Esmeralda Wybrands)

Felicitaties voor diamanten paar Tollenaar-de Rover

Het was een snel weerzien tussen de heer en mevrouw Tollenaar-de Rover en burgemeester Liesbeth Spies. Op 26 april jl. kreeg de heer Koos Tollenaar door onze stadbestuurster een lintje uitgereikt voor al zijn werk voor de Alphense Boys. Meer dan dertig jaar was hij een van de beeldbepalende gezichten van deze voetbalclub, waar ook zijn vrouw Nel en twee zonen erg actief waren. Op 22 mei was het tijd voor een ander feestelijk gebeuren: het diamanten huwelijk van het echtpaar. En dus stond de burgemeester weer op de stoep.

Het jubilerende echtpaar vertelt met veel plezier aan de burgemeester hoe ze elkaar hebben ontmoet. "Koos komt uit Bennekom, maar zijn Alphense moeder had heimwee, dus is hij op zijn twaalfde naar Alphen verhuisd. Toen we beiden zeventien waren gingen we vaak een eindje wandelen. Nadat we elkaar een eerste keer hadden gezien, dachten we: 'dat doen we nog maar een keertje'."

Eerste naaister

Na drie jaar verkering besluiten Koos Tollenaar en Nel de Rover te trouwen. Op dat moment moet mevrouw Tollenaar haar baan als eerste naaister bij Hollandia opzeggen. Ze naait haar eigen trouwjurk en tot op de dag van vandaag weet ze met haar bedreven handen de meest prachtige borduursels en breiwerken te vervaardigen. Zo heeft ze onlangs een kabeltruitje voor haar achterkleinzoon afgerond en heeft ze zelfs een eigen poppenhuis gemaakt!


Na de bruiloft huwt het echtpaar een piepklein huisje in Gouwsluis, voor vijf gulden in de week. Meneer Tollenaar: "Ik moest met mijn brommer door de kamer heen om naar de schuur te komen." Toch vormt de afmeting van het huisje geen beletsel om een gezin te stichten. Alle vier de kinderen van het echtpaar Tollenaar komen in het huisje ter wereld: twee jongens en twee meisjes.


Brugwachter Alphense Brug

Meneer Tollenaar is opgeleid voor timmerman, maar gaat aan de slag als beurtschipper. Na ongeveer 25 jaar zet hij voet aan wal en wordt hij brugwachter. Eerst is hij in dienst van de provincie, daarna van de gemeente. Meneer Tollenaar bedient tot zijn pensioen de Alphense Brug. Een sociale functie die verder gaat dan alleen het bedienen van de brug: "Wat ik kon zien, was mijn werk."

Een aantal jaar geleden terug verandert het leven voor het echtpaar Tollenaar voorgoed als hun zoon Koos jr. ernstig ziek wordt. De heer en mevrouw Tollenaar hebben een hechte band met hem en zorgen dag en nacht voor hem. Maar ondanks alle goede zorgen, overlijdt Koos jr. in 2015 op 52-jarige leeftijd, na een langdurig en moedig gedragen ziekbed. Het doet het echtpaar immens verdriet.


Alphense Boys

In april van dit jaar wordt de heer Tollenaar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, onder meer voor zijn werk als jeugdtrainer voor de Alphense Boys. "Het meest groots" is meneer Tollenaar echter op de tekeningen en fotocollages die zijn autistische kleinzoon maakt, een van de vijf kleinkinderen van het stel. Hij laat trots een aantal werken zien.


Vaak alleen thuis

Na al die jaren heeft meneer Tollenaar een diep respect voor zijn vrouw, die door al het voetbalwerk vaak alleen thuiszat. "Wat zij allemaal heeft moeten slikken... We hebben het ontzettend goed samen, en dat komt voor het grootste deel door mijn vrouw."

Gezellig

Als brugwachter op de Alphense Brug had de heer Tollenaar geregeld zondagsdiensten. Was dat niet ongezellig? Mevrouw Tollenaar: "Nee hoor, ik kwam gewoon bij hem in het brugwachtershuisje zitten breien."

Meer berichten


Shopbox