Clubstekort

Sportpet door Theo van Egmond

Toch nog even een keer terugkomen op de met grote sprongen dalende animo voor het zondagvoetbal. Clubs als AFC'34, EDO, Nieuwerkerk, Gouderak, VEP, Bodegraven, Poortugaal, FC Zoetermeer en Kickers'69 stappen na dit bijna afgelopen seizoen over naar de zaterdag. Dat heeft flinke gevolgen, want met betrekking tot promotie en vooral degradatie in de zondagklassen, valt er vooral in de lagere afdelingen amper nog sprake te zijn van serieuze competities. Ik heb het louter over het district West 2. De KNVB heeft inmiddels besloten dat uit de vier derdeklassen alleen de nummer veertien degradeert en dat er geen herkansers zijn. Wie als twaalfde of dertiende eindigt, blijft dus gewoon in de derde klasse voetballen.

Nu wil het geval dat uit 3C niemand degradeert, want de club die stijf laatste staat, Gouderak, gaat naar de zaterdag. En de derde klasse D telt slechts dertien clubs, dus daar kan onmogelijk de nummer veertien het kind van de rekening zijn. Want die is er niet. Uit de derde klasse dalen dus slechts twee clubs af naar de vierde klasse. Dat kan uit 3A Bernardus zijn, maar hopelijk voor Bernardus haalt deze ploeg Van Nispen nog in en uit 3B hoogstwaarschijnlijk GSC ESDO.
Uit de vierde klasse A (de enige vierde klasse in West 2) promoveren vier clubs: in ieder geval de aanstaande kampioen, mogelijk HDV, en op zeker ook HMC, die de eerste periode won. HMC voetbalt al een halve competitie voor jan met de korte achternaam, want al geruime tijd geleden was bekend dat de periodekampioenen alle drie promoveren. HMC, SVH, HMSH en HDV mogen dus de derde klasse in. Klasse 4A telt momenteel elf ploegen, dus als er vier omhoog gaan en de eerder vermelde twee degraderende derdeklassers komt het beschikbare aantal op negen. Wat weinig om een competitie te organiseren. Misschien haalt de KNVB MMO wel terug uit West 1, hetgeen men in Hoogmade absoluut niet wil, en dat wordt tien. Ook te weinig. Toch is het district West 2 echt van plan om een vierde klasse te handhaven. Ik ben benieuwd hoe dat wordt opgelost. Misschien worden de kleine overblijvende clubjes uit de vierde klasse wel ondergebracht in West 1 en wordt alsnog besloten dat helemaal geen degradatie uit de derde klassen plaatsvindt.

Meer berichten


Shopbox