Foto: Wil Kamping

Peter: 'Mijn motto is positiviteit'

Peter Riksten ruilt graag het negatieve voor het positieve. In Alphen aan den Rijn en omstreken is de 49-jarig Alphenaar bekend als uitbater van de Gelaarsde Kat. Deze bistro is vernoemd en ingericht naar een bekend sprookje. De vraag is of zijn leven ook een sprookje is.

Alphen aan den Rijn - "Het positieve heeft in mijn leven altijd op de voorgrond gestaan. Toen ik als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp werkte in Leiderdorp deed een positieve instelling het heel goed. Als verpleegkundige van de SEH stel je je open voor mensen die hulp nodig hebben. Ik merkte dat positief zijn en vooral een vriendelijke houding, mensen in acute situaties geruststelde. Een klein gebaar met grote waarde", vindt Riksten. "Het helpen en verzorgen, dat zat er al vroeg in."


"Toen ik in 2006 samen met mijn partner de Gelaarsde Kat overnam, werkte het ook. Mensen gedijen bij een vriendelijk woord en ontvangst. Dat kan het begin zijn van een gezellige avond met lekker eten en fijne gesprekken. Daar werk ik als gastheer graag aan mee. Natuurlijk is mijn leven geen sprookje. Geen hoge pieken zonder diepe dalen."
"Soms gebeuren er dingen in je omgeving waar je geen vat op hebt, maar waarmee je als ondernemer en als mens wel moet dealen. Rondom de omgeving van mijn bistro wordt al flinke tijd gesloopt en gebouwd. Dan is het gewoonweg een stuk moeilijker om positief te blijven. Ook het kraanongeluk van augustus 2015 op 200 meter hier vandaan heeft er zeker ingehakt."


Kleine dingen

"Kleine dingen maken voor mij het leven aangenaam. Zoals het koken voor de ouderen in onze straat. Bij het bloesemfeest van ons nieuwe huis hebben we de hele buurt uitgenodigd. Geluk kan zitten in kleine dingen, zoals het springen van een toevallige haas in de polder en bijvoorbeeld het spotten van de eerste krokussen in de tuin. Blij zijn met wat je hebt lijkt wellicht een dooddoener, maar een positieve instelling is wel mijn motto. Ik zie nog mijn demente vader voor me die mijn moeder door zijn ziekte niet altijd meer herkende. Dan zei hij ineens tegen haar 'we hebben het mooi samen hé'."


'Terug naar de roots'

"Niets gaat vanzelf, overal moet je moeite voor doen", stelt Riksten. "Dat geldt zowel voor je onderneming als het onderhouden van relaties en familie. Zo loop ik een keer per jaar met mijn drie broers de wandelroute het Pieterpad. Even 'back to the roots' zeggen we dan. Deze bekende wandelroute loopt door oostelijk Nederland. Officieel is dit langeafstandswandelpad 492 kilometer lang en telt 26 etappes. Daar zouden wij twintig jaar over doen schat ik zo in. Samen lopen we onze eigen etappe, eentje vol fun."

"Kijk, we zien elkaar niet vaak en zelf werk ik de weekenden. Dat 'wilde weekend' houdt ons verbonden. Dat zijn drie dagen waarin we ons weerzien vieren in gezellige kroegjes onderweg. Een weekend vol afritsbroeken, kinderachtige grappen en discussies over vroeger. We zijn opgegroeid in Groningen. Dan zijn we als broers en mens weer even terug bij onze roots."

Meer berichten