V.l.n.r: Liesbeth Zandinga, Anneke Vermeent, Greet van Rijn, Marlene Lantveld. Liesbeth: "Door het negatieve beeld is er minder belangstelling om te werken in de zorg, en dat is zonde." FOTO: Hans Willering
V.l.n.r: Liesbeth Zandinga, Anneke Vermeent, Greet van Rijn, Marlene Lantveld. Liesbeth: "Door het negatieve beeld is er minder belangstelling om te werken in de zorg, en dat is zonde." FOTO: Hans Willering (Foto: Hans Willering)

Florence Nightingale Wees de Weg

"Werken in de zorg heeft zo veel te bieden" is de overtuigende stelling van Liesbeth Zandinga, werkzaam als verzorgende in verpleeghuis ActiVite Rietveld in Alphen. In het kader van 12 mei, de Dag van de Verpleging en niet toevallig de geboortedag van Florence Nightingale, geven Liesbeth en haar collega's hun mening over de zorg en verpleging.

Alphen aan den Rijn - Liesbeth Zandinga is het eens met haar collega's Greet van Rijn, Anneke Vermeent en Marlène Lantveld: ze hebben het mooiste beroep. Hun enthousiasme en positieve uitstraling vallen direct op. Verpleeghuis Rietveld is pas drie jaar oud en biedt een thuis voor mensen met dementie.
Roeping
Greet en Anneke wisten al vanaf hun zeventiende dat hun toekomst in de zorg lag, met vooral aandacht voor ouderen. Het was echt een roeping. Beiden zijn in hun keuzes nooit teleurgesteld. Anneke: "De zorg zat in me. Je krijgt in de omgang met de bewoners veel dankbaarheid terug en je leert de bewoners heel goed kennen. Dat maakt het ontzettend leuk."
Greet vult aan: "Door de wooneenheden ontwikkel je ook een band met de familie en bespreek je zaken die zich voordoen. Dat contact is belangrijk en zeer motiverend."

Zoektocht

Voor Marlène was de gang naar de zorg wel een zoektocht. "Ik wilde graag een functie in uniform en ging eerst voor de politie. Door mijn kleine postuur en bril lukte dat niet." Een begeleider op school adviseerde haar in de zorg werk te vinden. Marlène: "Ik volgde verschillende stages en ontdekte dat de zorg mij goed lag." Ze volgde verschillende opleidingen, maar ambitieus als ze was, wilde ze toch meer uitdaging.
Ze kwam in de ouderenzorg bij Rietveld terecht waar ze zich helemaal thuis voelt. Marlène: "Voor bewoners, en familie, die hier voor het eerst komen is het een nieuwe wereld. Ik vind het erg belangrijk om bij deze overgang alle ondersteuning te bieden."

Passie

Liesbeth is opgegroeid met de zorg omdat haar moeder er in werkte. Voor Liesbeth is de zorg een passie. Afkomstig uit Drenthe en via verschillende opleidingen en stages kwam ze terecht bij Rietveld. Een belangrijk wapenfeit voor haar: ze heeft het Ontmoetingscentrum Dementie in verpleeghuis Noorderbrink opgericht.
Liesbeth: "Het is heel leuk om daar op terug te kijken." Of de mentale belasting niet erg zwaar is, zegt ze: "Je bent een professional en je leert daar mee om te gaan. Bovendien kunnen we onze problemen goed bespreken met een team van artsen en collega's". Liesbeth houdt haar blikveld breed, ze is lid van de Ondernemingsraad van Rietveld, een verrijking van haar kennis en inzicht.


Voldoening

De verzorgenden van verpleeghuis Rietveld stralen oprechte enthousiasme uit en het is duidelijk te zien dat ze veel plezier, maar ook voldoening krijgen uit hun werk.
De opmerking van Anneke is tekenend voor hun motivatie: "Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk." De geest van Florence Nightingale leeft nog steeds voort.

Meer berichten


Shopbox