De heer en mevrouw Splinter-Immerzeel vierden 23 april hun 60-jarig huwelijk. In het leven hebben zij een aantal moeilijke keuzes moeten maken. FOTO: Esmeralda Wybrands
De heer en mevrouw Splinter-Immerzeel vierden 23 april hun 60-jarig huwelijk. In het leven hebben zij een aantal moeilijke keuzes moeten maken. FOTO: Esmeralda Wybrands (Foto: Esmeralda Wybrands)

'Al zestig jaar een ijzersterk duo'

Het is ruim 65 jaar geleden als de heer Splinter zijn echtgenote mevrouw Immerzeel het hof maakt. Op 23 april 1958 trouwen zij en sindsdien vormen de boomlange Toon en zijn veel kleinere Teunie een ijzersterk duo. Ze krijgen drie zonen, van wie één een verstandelijke handicap heeft. Het dwingt hen een aantal moeilijke keuzes te maken. "Als we terugkijken is alles boven verwachting verlopen," blikt het diamanten bruidspaar terug.

Alphen aan den Rijn - "Ik had Toon al een paar keer voorbij zien fietsen langs ons huis in Nieuwkoop," vertelt Teunie Splinter-Immerzeel over de ontmoeting met haar man. "Op een gegeven moment hebben mijn drie zussen hem naar binnen gehaald. Hij is nooit meer weggegaan."

De heer Splinter is geboren in Bodegraven en verhuisde toen hij drie maanden was naar Alphen. Zijn vader stond als werkmeester aan de wieg van sociale werkplaats SWA. Toon komt uit een gezin van vijf jongens en twee meisjes.

Het verliefde stel heeft net een week verkering, als Toon voor achttien maanden in dienst moet. Eenmaal uit dienst, hebben ze nog vijf jaar verkering "omdat er in die tijd onvoldoende huizen waren", vertelt mevrouw Splinter.


Huisje aan de Hoorn

Als zich een huis aandient, treedt het jonge stel in het huwelijk. "Het was een piepklein huisje aan de Hoorn, tussen de Schweitzerbrug en Avifauna. Ik heb het helemaal verbouwd," vertelt de handige man, ijzervlechter en later halbaas bij Spanbeton. Hij verbouwt niet alleen huizen, maar maakt ook gebruiksartikelen als kaarsenstandaards, sleetjes en kinderwiegjes.

Dat kinderwiegje komt goed van pas als de eerste zoon wordt geboren, Jan. Mevrouw Splinter geeft op dat moment haar baan op bij de Baronie. Omdat het huisje aan de Hoorn heel dicht aan de weg staat, besluit het echtpaar te verhuizen naar de Oranje Nassaustraat. In dat hus worden zonenTon en Leo geboren.


Zonnebloemschool

Als Leo vier jaar wordt, besluit het echtpaar Splinter tegen de adviezen in Leo naar de Zonnebloemschool te sturen, een school voor speciaal onderwijs. Ook later, als hij achttien is, volgen ze hun eigen koers. "Toen regelden we een gezinsvervangend tehuis voor hem. Dat leverde veel reacties op als 'je doet zo'n kind de deur toch niet uit?' En natuurlijk knaagde het aan ons, maar we wisten dat er een tijd zou komen dat wij er niet meer zullen zijn. Dan moest Leo zelfstandig kunnen zijn."


Boven verwachting

Tot grote opluchting en trots van het echtpaar gaat het met Leo en hun andere zonen erg goed. Leo is getrouwd, woont zelfstandig, is heel sociaal en werkt bij Duijvelaar Pompen, waar ze hem niet kunnen missen. "Het is eigenlijk boven verwachting verlopen."

Het paar woont alweer zestien jaar in Kerk en Zanen. Ze kijken terug op een mooie tijd met veel wandelingen, fietstochten en tuinieren in hun volkstuin. Ze genieten van hun acht kleinkinderen. Teunie leest veel en maakt 3D-kaarten. Toon zingt in een shantykoor en doet aan houtsnijden. Mevrouw Splinter: "We hebben elkaar altijd vrijgelaten en doen dat nog steeds."

Meer berichten


Shopbox