De heer en mevrouw Kalshoven vierden omringd door familie en vrienden hun diamanten huwelijk. En natuurlijk was achterkleindochter Julia Sofie ook van de partij!
De heer en mevrouw Kalshoven vierden omringd door familie en vrienden hun diamanten huwelijk. En natuurlijk was achterkleindochter Julia Sofie ook van de partij! (Foto: Esmeralda wybrands)

Kees Kalshoven 60 jaar getrouwd met Suzanna Klootwijk

Zestig jaar getrouwd en het stralend middelpunt van de familie. De heer en mevrouw Kalshoven-Klootwijk vierden op 23 april hun diamanten huwelijk, omringd door familie en vrienden. Ook burgemeester Spies kon bij haar bezoek aan het jubilerende echtpaar rekenen op een warm onthaal mét kinderen, kleinkinderen en zelfs de pasgeboren achterkleindochter.

Kees Kalshoven wordt 85 jaar geleden geboren in Reeuwijk als zoon van een slager annex caféhouder. Zijn vrouw Suzanna Klootwijk komt 79 jaar geleden in Den Haag ter wereld en komt uit een gezin van twaalf.

Het stel doet burgemeester Spies uit de doeken hoe ze elkaar ontmoetten: "Mijn vader had een café aan de Reeuwijkse Plassen", vertelt de heer Kalshoven. "Ik ontmoette Suus toen ze logeerde in een Plashuisje. 'Hé, die is voor mij, dacht ik'." Mevrouw van Kalshoven vindt Kees ook 'een leuke gozer', maar heeft twijfels. Hij is ruim vijf jaar ouder, dus is vast getrouwd. De broer van Suzanna weet echter uit te pluizen dat hij ongetrouwd is, en katholiek. Dat is boffen voor Suzanna, ook katholiek.


Drukke caféjaren

Kees en Suzanna trouwen en nadat ze een paar jaar in Reeuwijk hebben gewoond, beginnen ze een cafetaria in Gouda. Voor Suzanna is het horecavak nieuw. Vanaf haar veertiende is zij naaister. Soms gruwelt ze nog van de vele stokershemden die ze heeft moeten maken: "Echt rothemden om te naaien."

Tijdens de drukke caféjaren dient de eerste dochter van het echtpaar zich aan. Terwijl ze dag en nacht bezig zijn, moet "die kleine dwerg" worden gevoed door de buurvrouw. De heer en mevrouw Kalshoven verkopen daarom het café en gaan werken in de keuken van het zusterklooster in Bodegraven. Het is de tijd waarin gastarbeiders naar Nederland worden gehaald om hier tijdelijk werk te verrichten. De heer Kalshoven vertelt: "In het klooster zaten Joegoslaven die in de kaaspakhuizen van Bodegraven werkten. We maakten voor hen onder andere broodpakketjes."


Beheerder pension Ruardy

In 1972 wordt de heer Kalshoven gevraagd beheerder te worden van een pension van kippenslachterij Ruardy aan de Alphense Steekterweg. Hij kan er met zijn gezin – dat inmiddels bestaat uit dochters Ancorrien en Wiranda – tegen kost en inwoning intrekken.

Ze besluiten de gok te wagen. In het pension verblijven op dat moment 65 Marokkaanse gastarbeiders. "Overdag werkten de Marokkanen bij de kippenslachterij van Ruardy. 's Avonds kregen ze bij ons een maaltijd, bereid door twee Marokkaanse koks. Ik haalde de ingrediënten daarvoor bij kruidenier Woertman", blikt de heer Kalshoven terug. "Nog steeds kom ik af en toe Marokkaanse bewoners van toen tegen. Hé chef, zeggen ze dan."


Poelierswinkel

Later gaat het echtpaar in een poelierswinkel van Ruardy in Zaltbommel werken. Ze blijven wel in het pension wonen. Als de gelegenheid zich voordoet, neemt meneer Kalshoven eenzelfde winkel over in Alphen: Waayer in de Witte Prijzenhal. Na tien jaar 'moet' hij van zijn vrouw en dochters met de VUT. Mooie jaren volgden met 'klusopdrachten' in de woningen van zijn dochters, bowlen en biljarten. Mevrouw Kalshoven gaat bridgen en komt elke week bijeen met haar vriendinnenclub. De mooiste tijd vindt het echtpaar toch de periode dat "die twee meiden op de wereld kwamen en we ze overal mee naartoe sleepten."


Echte familiemensen dus, en er lijkt niet veel veranderd, zo blijkt als burgemeester Spies langskomt. Het bruidspaar wordt omringd door kinderen en kleinkinderen. Met de band met de volgende generatie zit het ook wel goed. Want als opa Kees zijn achterkleindochter Julia Sofie nog eens op zijn schoot neemt en gekke geluidjes naar haar maakt, tovert hij al snel een grote lach op het kleine gezichtje van zijn 'Sofie'.

Meer berichten


Shopbox