"Ik het voorrecht van een goede gezondheid en een vrouw die voor me en achter me staat. Ze denkt op hetzelfde niveau als ik en is zelf ook met andere mensen bezig in het vrijwilligerswerk, bedenkt ook oplossingen voor hun problemen."
"Ik het voorrecht van een goede gezondheid en een vrouw die voor me en achter me staat. Ze denkt op hetzelfde niveau als ik en is zelf ook met andere mensen bezig in het vrijwilligerswerk, bedenkt ook oplossingen voor hun problemen." (Foto: John Timmerman)

Ze moesten het me eerst zeggen!'

Donderdag 26 april, Lintjesregen 2018. Zonder twijfel voor de bijna drieduizend gedecoreerde mannen en vrouwen een gedenkwaardige dag. Een dag om nooit te vergeten. Dat geldt in ieder geval voor onze collega bij het redactieteam van het Alphens Nieuwsblad, Rijk Huisman.

Nog maar enkele minuten na het afsluiten van de ceremonie met de traditionele groepsfoto, spreken spreken we hem in de luwte van de publieksruimte van het Alphens gemeentehuis. In de ogen van het kersverse Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn de verbazing en spanning nog duidelijk af te lezen.
Rijk, zichtbaar nagenietend, reagerend op de vraag hoe hij zich nu voelt: 'Er gaat op dit moment zoveel langs me heen, dat wil je niet weten. Normaal heb ik zelf de touwtjes in handen, maar nu is het te veel. Het past niet bij me, dat weet ik, maar ik laat het gewoon gebeuren.'

Wat er zonet in de raadzaal is gebeurd, kwam voor hem duidelijk als een verrassing: 'Compleet! Ik was gevraagd om vandaag met een aantal belastingmensen van de ouderenbond PCOB een dagje uit te gaan, wat helemaal niet in mijn schema paste. Ik had deze dag allemaal andere afspraken, maar ik heb me vrijgemaakt. Mijn vrouw en ik zijn vanochtend met de auto opgehaald door iemand die ook in het complot zat.'
'Als startpunt zouden we in het gemeentehuis een kopje koffie drinken. Daar aangekomen kwamen er gelijk mensen van de gemeente op me af, helemaal versierd. Totaal verbaasd zei ik nog tegen mijn vrouw: "We krijgen toch geen lintje? Die mensen zijn helemaal verkeerd!" Nog had ik niets door. Ze moesten het me zeggen!"

Alphens burgemeester Liesbeth Spies zei in haar persoonlijk woord dat er niet zo heel veel mensen zijn die zoveel uiteenlopende taken op zoveel verschillende vlakken hebben uitgevoerd in het vrijwilligerswerk als Rijk. 'U bent een veelzijdig vrijwilliger!', waren haar complimenterende woorden. Om er enkele te noemen: meer dan twintig jaar trainer, scheidsrechter en bestuurslid in de volleybalsport; bestuurder, adviseur en pr-man van kerkelijke organisaties; tien jaar bij de ouderenbond PCOB, ondersteuner en adviseur van ouderen, belangenbehartiger van mensen met een verstandelijke beperking, etc. En naast dat allemaal is Rijk ook nog als freelance journalist aan de slag.

Waar haalt de 75-jarige de tijd en energie vandaan? 'Ik ben in het gelukkige bezit van talenten die ik mag gebruiken om dit werk te kunnen doen. Bovendien heb ik het voorrecht van een goede gezondheid en een vrouw die voor me en achter me staat. Zonder dat zou ik dit werk niet kunnen uitvoeren!'

Meer berichten


Shopbox