Voorzitter Eduard Heijers is trots op het clubhuis en vooral op de activiteiten die de vereniging organiseert. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in het clubhuis. FOTO: Hans Willering
Voorzitter Eduard Heijers is trots op het clubhuis en vooral op de activiteiten die de vereniging organiseert. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in het clubhuis. FOTO: Hans Willering (Foto: Hans Willering )

Geschiedenis Alphen komt tot leven

Wie meer wil weten over de geschiedenis van Alphen kan voor veel vragen terecht bij de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn. Dit is een zeer actieve vereniging met een hoge mate van expertise. Met een sfeervol ingericht verenigingsgebouw 'De Vergulde Wagen' in het centrum van Alphen heet de vereniging bezoekers graag welkom.

Voorzitter Eduard Heijers is trots op het clubhuis en vooral op de activiteiten die de vereniging organiseert. "We houden op dit moment een expositie in ons clubhuis over het eeuwfeest van Alphen. Deze werd geopend door onze burgemeester, Liesbeth Spies."


Talloze schilderijen, kaarten en andere attributen zijn in de ruimte tentoongesteld. Eduard: "100 jaar geleden bestond Alphen nog niet zoals wij het nu kennen. In 1918 werden de gemeenten Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn samengevoegd tot de gemeente Alphen aan den Rijn. De tentoonstelling geeft een mooi overzicht over deze ontwikkeling. Later zijn daar nog drie gemeenten bijgekomen."

Genealogie

De vereniging houdt zich bezig met een keur aan activiteiten. De voorzitter: "Sinds kort zijn we begonnen met genealogie, het onderzoeken van iemands familiestamboom. Elke tweede zaterdag van de maand is er een inloopmiddag, er komen veel geïnteresseerden langs. Op een groot scherm kunnen de gasten meekijken naar de resultaten die op het scherm verschijnen. We kunnen mensen ook verwijzen naar instanties voor verder onderzoek."


Langs markante punten

Het hele jaar door organiseert de vereniging stadswandelingen door Alphen. De tochten gaan langs verschillende punten die belangrijk waren in de geschiedenis. De wandeltocht wordt geleid door een stadsgids.
Eduard vertelt enthousiast: "De stadsgids is een vrijwilliger van ons. De rondgang duurt ongeveer anderhalf tot twee uur, meestal doen er tien tot vijftien personen aan mee. Soms melden zich groepen aan die met een rondleiding een huwelijksjubileum of verjaardag willen vieren."

Lezingen

Zes keer per jaar worden er sprekers uitgenodigd om lezingen te geven over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar zijn de onderwerpen naast 100 jaar Alphen, onder andere 100 jaar post, de ontwikkeling van Kerk en Zanen en 100 jaar Schiphol. Eduard: "De geschiedenis en ontwikkeling van de post is een bijzonder onderwerp, maar ook Schiphol is van belang voor Alphen. In Alphen wonen veel mensen die hun werkkring hebben op Schiphol. Er zijn altijd zeker 40 tot 50 belangstellenden aanwezig."


Enthousiast

De vereniging telt rond de 1100 leden. Er is veel enthousiasme onder de leden en dat is te zien aan het groot aantal activiteiten dat de vereniging oppakt. Toch ziet Eduard ook een aantal zorgpunten voor de toekomst. "Ook wij hebben te maken met vergrijzing van het ledenbestand waardoor onder andere het ledental langzaam afneemt."

"Ook moeten we meer aandacht besteden aan social media en ons op een modernere manier presenteren. Alleen dan kunnen we ook jongere mensen interesseren voor de geschiedenis en hopen dat ze lid worden. Daar werken we nu wel hard aan."

Kom langs

Het clubhuis 'De Vergulde Wagen' is open elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en elke zaterdag tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Iedereen is welkom om daar een kijkje te nemen, bezoekadres: Van Boetzelaerstraat 48, Alphen aan den Rijn. Nieuwe leden zijn ook zeer welkom. Meer informatie: www.histveralphenadrijn.nl

Meer berichten


Shopbox