Na het overlijden van zijn broer, vond Marcel een beeld van een pinguïn voor zijn deur. Deze bleek door een tante neergezet te zijn. Deze pinguïn zal zeker onderdeel van de voorstelling zijn.
Na het overlijden van zijn broer, vond Marcel een beeld van een pinguïn voor zijn deur. Deze bleek door een tante neergezet te zijn. Deze pinguïn zal zeker onderdeel van de voorstelling zijn. (Foto: Corien Kraaijeveld)

Ben ik nu een pinguïn?!

Vader Marcel en zijn zoon Mels van Tol spelen op 19 mei, een week voor de Samenloop voor Hoop, de voorstelling 'K*T ik ben een pinguïn'. De voorstelling zal grotendeels gaan over Maurice, de tien jaar jongere broer van Marcel, die op 24-jarige leeftijd is overleden aan kanker. De gehele opbrengst van de voorstelling gaat naar de Samenloop voor Hoop 2018.

In eerste instantie was de intentie om een voorstelling te maken met de gedachte: 200 plaatsen à 5 euro is 1000 euro opbrengst voor het goede doel. Later is Maurice er eigenlijk pas bij betrokken.
Marcel vertelt: "Al jaren lopen we als vriendengroep met ons eigen team 'For Always in my Heart' mee met de Samenloop voor Hoop. In onze vriendengroep zijn ondertussen drie personen overleden. Toen hoorde ik dat de zoon van een vriendin voor een stage-opdracht een volleybaltoernooi had georganiseerd, waarvan de opbrengst naar de Samenloop voor Hoop gaat."

"Op de terugweg spookte er door mijn hoofd dat ik ook iets wilde doen. Alleen wist ik niet wat. Ineens dacht ik: 'Ik ga een voorstelling doen'."
"Thuisgekomen ben ik direct doorgelopen naar de kamer van Mels en vroeg: 'Heb je zin om een voorstelling te maken?' Mels antwoordde: 'Ja hoor, waarover?' Tja, dát wist ik alleen nog niet. Ik wist wel dat het met cabaret te maken moest hebben. Later kwam ik op het idee om Maurice erbij te betrekken. Maurice had echt enorm veel humor, zelfs op de moeilijkste momenten. Tijdens de voorstelling zal dit ook merkbaar zijn."

Mels heeft zijn oom nooit bewust meegemaakt: "Ik was één jaar toen hij overleed. Ik ken hem eigenlijk alleen van foto's en verhalen."


Blij met kans

Marcel: "Ik ben gewoon gaan vragen of het mogelijk was om het Parktheater voor één avondje gratis te lenen. Na het horen van mijn verhaal, kreeg ik direct een ja. En ook nog eens primetime. Dolgelukkig was ik met dit nieuws!"
Familie en vrienden steunen dit initiatief volledig. "Mijn ouders zullen er zijn, evenals mijn schoonzus, de vrouw van Maurice. Ook erg bijzonder is dat de beste vriend van Maurice dan over is uit Suriname. Hij zal ook op de eerste rij zitten. Verder komen vele andere familieleden, vrienden en bekenden."

"Het zal geen verdrietige avond worden hoor. Natuurlijk zullen er moeilijke momenten zijn. Zo lag er altijd naast zijn bed een dagboek. Iedereen die op visite kwam, mocht hier iets in schrijven. Het laatste stuk hierin is wel vrij confronterend. Toch zal de vrolijkheid en humor van Maurice voornamelijk hoogtij vieren. Hij maakte altijd grappen en grollen, ook tijdens zijn ziekte. Zelfs tot het einde."
In de familie

Het gezin van Tol is bekend met optreden. Zo hebben vader en zoon eerder in voorstellingen gespeeld. En Marcel schrijft zelf ook. "Ik schrijf vaak liedjes voor verjaardagen. En de laatste vijf jaar heb ik oudejaarsconferences geschreven en opgevoerd voor onze vriendengroep. Zelf noem ik het altijd 'tussen de schuifdeuren niveau'. Die schuifdeuren maken nu even plaats voor podiumgordijnen!"

 

Droomscenario

Toen het Parktheater hoorde dat de voorstelling voor de Samenloop voor Hoop was, waren zij direct bereid mee te helpen. Hun aanbod is een droomscenario: een week voor het evenement op zaterdagavond om 20.00 uur. Tevens helpen vaste geluids- en lichttechnicus Steven Loos en regisseur Aubrey Snell belangeloos mee!

Kaarten

'K*T ik ben een pinguïn' wordt op zaterdag 19 mei gespeeld in het Parktheater in Park Rijnstroom. De voorstelling begint om 20.00 uur.
Kaarten zijn nog beschikbaar en kosten 8 euro (inclusief consumptie). Ze zijn online te koop via www.parkvilla.nl/theater/190/K*T_ik_ben_een_pinquin!

Meer berichten