"De mensen zijn best leergierig, maar ook dankbaar en blij als ze geholpen worden. Daar doe je het voor."
"De mensen zijn best leergierig, maar ook dankbaar en blij als ze geholpen worden. Daar doe je het voor."

Klaas en Joke bieden medische hulp in Tanzania

"Tijdens onze tweede reis naar Tanzania hebben we gezien hoe goed de lokale bevolking om is gegaan met de medische apparatuur en het instrumentarium dat we er vier jaar geleden hebben gebracht", zeggen Klaas en Joke Bruijn. "Ook de adviezen die we hebben gegeven zijn goed opgepakt."

Op hun vorige reis naar het tropische Tanzania heeft het Alphense echtpaar veel tijd moeten besteden aan het wennen aan de cultuur. "Als je een Afrikaan iets aanbiedt zegt hij 'dank je wel', maar als hij niet begrijpt hoe iets werkt zal hij geen vragen stellen", vertelt Joke. "Zo troffen we een container vol dure hulpgoederen aan. Niemand wist hoe de apparaten gebruikt moesten worden. De goederen bleven dan ook onaangeroerd."


Dokters op reis

Als operatieassistent kon Klaas een waardevolle bijdrage leveren aan met name de operatiekamers van het plaatselijke ziekenhuis. Joke, sociotherapeut en doktersassistente, kon zich eveneens uitleven. "De rol van vrouwen is duidelijk anders dan in Nederland", vertelt zij. "In het ziekenhuis zag je dat goed terug. Destijds was er weinig belangstelling voor binding tussen een moeder en haar pasgeboren kind. Nu is dat wel anders, er wordt meer aandacht besteed aan kraamvrouw en baby."

Dankzij de echo-apparatuur die Klaas dit jaar vooruit had kunnen sturen is de datum van de bevalling beter in te schatten. "In het verleden gingen vrouwen vaak te vroeg naar de kliniek en dat zorgde voor onnodige kosten. De couveuse die we de vorige keer hebben achtergelaten wordt goed gebruikt. We hebben contact gehouden, soms onderdelen gestuurd, informatie gedeeld en foto's gestuurd."


Waardevol

Adviezen die vier jaar geleden zijn gegeven over bijvoorbeeld hygiëne en het steriliseren van instrumenten, blijken waardevol te zijn. "De mensen zijn best leergierig, maar ook dankbaar en blij als ze geholpen worden. Daar doe je het voor", is de ervaring van zowel Joke als Klaas.
"Het ziekenhuis heeft nu een directeur die Westers kan denken, dat is een groot pluspunt. Een ziekenhuis dat goed functioneert is erg belangrijk."


Armoede

De regio waar Joke en Klaas acht weken zijn geweest is arm en dat geldt ook voor het ziekenhuis. Klaas: "Het wordt voor de helft gefinancierd door de kerk en de rest door de overheid. Dat betekent dat er dagelijks keuzes gemaakt moeten worden. En dan is het de kunst om op een langere termijn te denken. Je hebt er weinig aan om vandaag kosten te besparen en een half jaar later te merken dat je toch duurder uit bent."


Geven

Wie veel armoede om zich heen ziet, kan de neiging krijgen om zijn portemonnee te trekken en op die manier te helpen. "Je moet mensen niet afhankelijk maken van giften. Wel verwijzen we bijv. naar Microkrediet." Incidenteel vulden Klaas en Joke een ontbrekend bedrag aan. "Vanuit onze kerk, de Lichtkring, kregen we geld mee om er ter plekke iets mee te doen. Dat hebben we gebruikt om te helpen bij het waterdicht maken van het dak van een huisje voordat de regenperiode aanbrak."

Geloof

De beleving van het geloof, ondanks de armoede, heeft de nodige indruk gemaakt: "Op zondag trekken de mensen hun mooiste kleren aan."
Meer informatie is te vinden op www.iopnederland.nl/bestuur.html

Meer berichten