Doelsaldo wel belangrijk

Column 'Sportpet' door Theo van Egmond

Het valt me op dat weinig bestuurders en trainers van voetbalclubs weten hoe het reglement luidt bij het opmaken van de eindstand. Tot mijn grote schrik hoorde ik in een interview zelfs ARC-trainer Mark Evers zeggen dat ARC nog steeds bovenaan staat en dat hij geen idee heeft of het doelsaldo in het geval van een gelijk aantal punten van belang is. Dat is het dus wel. Tot en met vorig jaar was dat niet zo bij het kampioenschap of een rechtstreekse degradatieplaats, maar die regel is ingaande het voetbalseizoen 2017/2018 veranderd.

Het doelsaldo is nu in alle gevallen doorslaggevend. Indien dat net als het aantal behaalde punten ook gelijk is - hetgeen zelden voorkomt - wint de club met de meeste gescoorde doelpunten. Is ook dat gelijk - wat wonderbaarlijk zou zijn - dan wordt gekeken naar het totale onderlinge resultaat. Ten opzichte van Volendam zou dat gunstig uitpakken voor ARC, dat nota bene twee keer won van de Volendammers, maar zover komt het natuurlijk nooit. Het doelsaldo van Volendam is vele malen beter dan dat van ARC en dat valt niet meer in te halen. Als Volendam en ARC allebei de resterende vijf wedstrijden winnen is Volendam dus kampioen. En wacht ARC de nacompetitie, hetgeen overigens ook al een prestatie van formaat is.

Wel van belang is om de tweede plaats vast te houden. Voor de eerste ronde van de nacompetitie worden namelijk vijf van de negentien clubs vrijgeloot. En in de hoed met balletjes bevinden zich de vier herkansers uit de Hoofdklasse en de vijf hoogst geëindigde periodekampioenen van de vijf eerste klassen. In de eerste ronde komen dus veertien clubs uit. Zeven winnaars plus de vijf vrijgelote clubs spelen uit en thuis tegen een club in ronde twee. Dan blijven er voor ronde drie zes clubs over die na loting opnieuw een uit- en een thuiswedstrijd spelen. De drie winnaars mogen in de voetbaljaargang 2018/2019 in de Hoofdklasse acteren. Overigens, het programma van ARC is op papier aanmerkelijk zwaarder dan dat van Volendam. En de Racing moet ook nog op bezoek bij XerxesDZB dat derde staat. Gewoon het oude ritme en vertrouwen oppakken en vijf wedstrijden winnen en dan maar hopen dat Volendam tegen clubs die strijden om handhaving steken laat vallen.

Meer berichten


Shopbox