Foto: Raymond Geertsen

Welke coalitie wil Alphen a/d Rijn?

Zaterdag 7 april was de eerste echte lentedag van dit jaar. En dat was te merken ook; de opkomst was erg laag bij De Alphense Talkshow die middag. De presentatie werd dit keer verzorgd door Ina de Jong en Ben Prins.

Aan tafel debatteren drie gasten met het publiek: Ad Faasse (oud-voorzitter D66 en inspirator nieuwe energie en duurzaamheid), Roelf Scholma (freelance journalist) en Reinder Koornstra (oud-raadslid en campagne coördinator CU).


Geen verrassende uitslag

De eerste vraag aan de tafelgasten: Hoe duiden jullie de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing? Het was volgens de gasten geen verrassende verkiezingsuitslag. Is Nieuw Elan een blijvertje? Ja, denken ze. Ze willen en laten dat zien met een goed bestuur en vaardig beleid.
Vanuit de zaal wordt een opmerking gemaakt dat er meer met groene economie gedaan moet worden. Ad Faasse geeft aan dat er gebruik moet worden gemaakt van de expertise uit Boskoop.

De linkse partijen hebben verlies geleden. Een kleine partij betekent nog niet uitgeschakeld. Alleen krijgen ze weinig kans in meedoen bij de besprekingen.


Rol van de VVD

De eerste vraag na de pauze is over de rol van de VVD in het college. De VVD heeft een goede verkiezingsuitslag gemaakt met een relatief jonge ploeg, ondanks het opstappen van een wethouder en het uit de coalitie stappen in de vorige raadsperiode.
Maar of de VVD de komende periode wel een betrouwbare, stabiele partner is voor een coalitie, daar wordt nog wel aan getwijfeld door Reinder Koornstra. Ad Faasse is het daar niet helemaal mee eens. De jonge raadsleden staan te trappelen om hun invloed te laten horen.


Rol van GroenLinks

Een vraag uit het publiek: Waarom wordt de combinatie van Nieuw Elan, CDA en VVD (samen een meerderheid van 22 zetels) minder wenselijk geacht? Diversiteit in de coalitie is wenselijk, zegt Reinder Koornstra, en die is ver te zoeken met deze drie partijen. De gestelde vraag is volgens Ad Faasse niet de belangrijkste vraag. Een belangrijkere vraag is wat Alphen nodig heeft de komende vier jaar.

En wat is dan de rol van GroenLinks in de coalitieonderhandelingen? De samenwerking tussen GroenLinks en de VVD is lastig volgens Reinder Koornstra, omdat de partijen programmatisch ver uit elkaar liggen.
En in welke coalitie GroenLinks eventueel ook aanschuift, de partij komt in zwaar vaarwater terecht volgens Roelf Scholma. Volgens Ad Faasse is het een kwestie van geven en nemen.


Coalitie

Welke partijen vormen de coalitie voor de komende raadsperiode? De meest voor de hand liggende coalitie volgens Ad Faasse: Nieuw Elan, CDA en GroenLinks, eventueel met ChristenUnie. De coalitie waar Scholma op hoopt: Nieuw Elan, VVD, CDA en GroenLinks. Dat staat volgens Roelf Scholma garant voor vuurwerk in de coalitie. Reinder Koornstra spreekt zich niet direct uit over een voorkeurscoalitie.


Muziek

De meer dan uitstekende muziek in de pauze wordt verzorgd door het duo Eline Ossevoort en Arjen van den Bosch van De Bende van Eliënde. Deze formatie ging er met de hoofdprijs van het straatmuzikantenfestival van vorig jaar van door, oftewel met de flierefluiterbokaal.

Aankomende Talkshows

De talkshow voor de maand mei komt te vervallen i.v.m. Bevrijdingsdag en de voorjaarsvakantie een week later. De eerstvolgende De Alphense Talkshow is op zaterdag 2 juni. Deze keer niet in café Alphens, maar in Parkvilla in park Rijnstroom.

Meer berichten