Martijn van Dalen bij de dug-out op het voetbalveld van Alphia. 'Tja, de club gaat in je hart zitten. Het oranje-witte hart.'
Martijn van Dalen bij de dug-out op het voetbalveld van Alphia. 'Tja, de club gaat in je hart zitten. Het oranje-witte hart.' (Foto: Wil Kamping)

Het Oranje-Witte Hart van Martijn van Dalen

Voetbalvereniging Alphia heeft veel vrijwilligers die hun tijd geven voor de voetbalclub. Eén ervan is Alphenaar Martijn van Dalen. Al 25 jaar is deze Alphiaan vrijwilliger bij 'zijn cluppie'. Voor zijn inzet van het afgelopen jaar werd hij benoemd tot Vrijwilliger van het jaar. Voor de keeper van het derde is deze prijs geen reden om achterover te leunen.

"Het is een mooie blijk van waardering vanuit de club", vertelt van Dalen. "Afgelopen jaar heb ik mij bezig gehouden met de maandelijkse nieuwsbrief, de verhuur van het clubgebouw, de sportplaatjesactie van supermarkt Hoogvliet en de altijd gezellige Kerstbazaar. Dat kostte veel tijd, maar van nature kan ik lastig stilzitten, dat scheelt.


Het is ook de sfeer en de drive van andere vrijwilligers die het bijzonder maakt. Bij onze club doe je niets in je eentje, samen werk je aan iets groots, namelijk een voetbalclub in goede banen leiden. Vrijwilligers zijn hier welkom en tegelijkertijd onmisbaar. De barmensen, schoonmakers, het bestuur, trainers.
We doen ook mee aan maatschappelijke projecten zoals de samenwerking met Gemiva-SVG Groep en Tom in de Buurt. Zorgorganisaties voor mensen die zorg en begeleiding nodig hebben vanwege een beperking. Voor Alphia is de wekelijkse inzet van deze groep een win-winsituatie. Zij doen ervaring op en ontlasten de vaste groep Alphia vrijwilligers door hen werkzaamheden uit handen te nemen."


Persoonlijk geluk

"Het vrijwilligerswerk heeft mij persoonlijk veel geluk gebracht. In 1999 heb ik een periode op maandagavond bardienst gedraaid. Daar heb ik mijn vrouw leren kennen en we zijn nu ruim tien jaar getrouwd", lacht Martijn. "Hoe ouder ik word, hoe meer ik de ambitie krijg om ook op bestuurlijk vlak iets voor de club te doen. Misschien wel ooit als voorzitter, wie weet."

"Vrijwilligerswerk is eenvoudig vol te houden voor een lange periode, zolang je het maar leuk vind wat je doet. Alphia is een dijk van een club. Alles is goed georganiseerd en de hele accommodatie inclusief het clubgebouw ziet er goed uit."

"In 2019 bestaat Alphia honderd jaar. Dit wordt een spectaculair jaar met veel evenementen voor jong en oud. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Uiteraard zijn we altijd op zoek naar sponsors. Net als vrijwilligers zijn zij onmisbaar voor de club. Bij Alphia is iedereen van harte welkom, jong, oud, meisjes, jongens."
"Het grappige is dat Alphia doorloopt in generaties. Op zaterdag komen veel families voetbal kijken, vaak met hun ouders die hier vroeger voetbalden. Die kinderen nemen ook hun kinderen weer mee. Alphia staat al jaren bekend als de gezelligste club van Alphen en omstreken en dat zal nooit verdwijnen."


Voetbalhumor

"Ik kan mij verheugen op de zaterdagen als we weer mogen voetballen. Ondanks mijn blessures wil ik dat zo lang mogelijk blijven doen. Met je voetbalvrienden lekker een wedstrijdje spelen. En natuurlijk de typische voetbalhumor in de kleedkamer. Die is te leuk, die zou ik missen. Tja, de club gaat in je hart zitten. Het oranje-witte hart."

Vereniging

Voetbalvereniging Alphia speelt op Sportpark De Bijlen, Sportlaan 7 te Alphen aan den Rijn. Nieuwe vrijwilligers en sponsors zijn altijd welkom. Zij kunnen zich aanmelden via de website www.alphia.nl

Meer berichten